Mange unge har for første gang oplevet politivold og varetægtsfængsling. Nu sikrer Gadeterapeuterne gratis krisehjælp til dem, der har brug for det
Det er en voldsom oplevelse at blive anholdt for første gang, måske få tæv af politiet og siden blive varetægtsfængslet i to til tre uger, uden at have gjort det, man beskyldes for.
Mange af de unge, der har været udsat for den behandling i forbindelse med rydningen af Ungdomshuset, har brug for krisehjælp for at komme helskindet over de barske oplevelser.
Det mener en gruppe af terapeuter og psykologer, som nu tilbyder gratis hjælp til de unge. Initiativet kalder sig for Gadeterapeuterne.
- Vi oplever mange unge, der er blevet gjort fortræd, i det der er sket. Mange er meget vrede, meget kede af det og meget desillusionerede, siger Annemette Skriver fra Gadeterapeuterne til Arbejderen.
Hun har selv en søn, der er aktiv i ungdomshusmiljøet, og har taget initiativet til Gadeterapeuterne sammen med andre forældre.
- Mange af de her unge risikerer kraftige eftervirkninger som følge af chok og stress, hvilket kræver professionel behandling. Nogle har været uretmæssigt fængslet i flere uger, i isolation fra venner og familie. En sådan frihedsberøvelse er meget skræmmende, og kan sætte spor både fysisk og psykisk lang tid fremover, fastslår Annemette Skriver.
Hun tilføjer, at mange af de unge har et stort og stærkt netværk, som hjælper dem gennem den svære situation. Men det er ikke nok i alle tilfælde.
- Vores rolle er at være til rådighed for de unge, der oplever voldsomme følgevirkninger, som ikke kan heles i deres eget netværk.
Det er første gang, at så mange helt unge er blevet anholdt, og har fået så lange varetægtsfængslinger. Vi har set fængslinger af unge på 15 år i op til 27 dage.
Gadeterapeuterne mener egentlig, at det burde være det offentlige, som sikrede krisehjælp til de her unge.
- Men da det ikke er tilfældet, og da det koster mange penge, hvis man selv skal betale for at gå til psykolog, har vi lavet det her tilbud, konstaterer Annemette Skriver.
Alle unge, der har ubehagelige oplevelser fra demonstrationer, anholdelser eller fængselsophold, kan kontakte gadeterapeuterne for at få hjælp. Man kan også henvende sig, hvis man kender en, som ser ud til at trænge til hjælp. For eksempel har terapeuterne været ude på flere produktionsskoler i København, hvor lærerne vurderede, at der var behov for hjælp.
Hjælpen kan både have form af et individuelt forløb eller samtale i en gruppe.
Gadeterapeutere kan tilbyde hjælp flere forskellige steder i landet. Psykologer og terapeuter der har lyst til at give en hånd med og yde et stykke frivilligt arbejde, er meget velkomne til at henvende sig.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278