Ansatte, der arbejder tidligt om morgenen, står til et reallønsfald, hvis transport-forliget bliver stemt igennem via forligsmandens bunkebryllup
- Mine kollegaer stemmer nej. Det er der absolut ingen tvivl om.
Michael Eriksen, tillidsmand for chaufførerne hos stål-grossisten Lemvigh Müller i Randers, er dybt frustreret over det transport-forlig, han og hans kollegaer er stillet i udsigt som deres overenskomst for de næste tre år.
- To tredjedele af os 170 timelønnede mister forskudttidstillægget på er godt 33 kroner om dagen, fordi arbejdstiden mellem seks og syv om morgenen bliver normalarbejdstid.. Det betyder, at vores lønstigning her det første år kun bliver netto på godt halvanden krone i timen. Vi kan jo ikke engang holde reallønnen på det her, opsummerer Michael Eriksen til Arbejderen.
- Det er en klar 'ommer'. Om det så skal koste en storkonflikt. Det her ligger
så langt fra de forventninger, vi havde til overenskomsten. Der var jo enighed om, at vi skulle have mindst en femmer hvert år på grundlønnen. Nu får vi 3,50 kroner det første år, og derefter to gange tre kroner - det er simpelt hen ikke godt nok, siger Michael Eriksen.
Det samme siger virksomhedens fællestillidsmand Kim Stæhr Christensen. Han er også formand for Landsklubben for Stål, VVS og VVT-grossister, der omfatter 600-700 chauffører og lagerarbejdere ansat hos grossisterne.
- Omkring halvdelen af klubbens medlemmer vil miste forskudttids- og holdriftstillæg. De skal altså betale for deres overenskomst med et beløb, der er omkring tre fjerdedele af det, overenskomsten giver dem. Men også resultatet for dem, der ikke mister tillæg, er simpelt hen for dårligt. De lige godt seks kroner ekstra i timen, inklusive de faste tillæg, indfrier ikke forventningerne, siger Kim Stæhr Christensen til Arbejderen.
Han vurderer, at der er en realistisk mulighed for at få stemt et nej hjem, på trods af sammenkædningsregler og den udemokratiske 40 procents regel.
- Det står og falder med, om vi kan få stemmeprocenten op over de 40 procent, så det er almindeligt flertal, der afgør sagen. Men så tror jeg også, at muligheden er der. Det er jo ikke kun på transportområdet, at utilfredsheden er stor. Modstanden mod industriforliget er også ret markant, siger Kim Stæhr Christensen.
Ifølge Michael Eriksen vil omkring 400 af 3F Randers` medlemmer indenfor transportområdet miste tillæg, så nettoresultatet det første overenskomstår bliver et reallønsfald, medmindre der bliver rekordlav inflation.
- Vi på de store arbejdspladser er vel stærke nok til at sikre os en eller anden form for kompensation, via bonusaftaler og lignende. Men hvad med dem på de mindre arbejdspladser? Jeg kan ikke forestille mig andet, end at vi i fagforeningen bliver enige om at opfordre til et samlet nej til mæglingsforslaget.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278