Der er hård kritik fra oppositionen, men ros fra arbejdsgiver-organisationer til regeringen for at rette udspil om selskabsskat til efter erhvervslivets ønsker
En selskabsskat, der 'kun' bliver sat ned fra 28 til 25 procent, mod de 22 procent i regeringens oprindelige skatteudspil. Og til gengæld store lempelser i de indgreb overfor rentefradrag med mere, der oprindeligt var lagt op til.
Sådan har regeringen præsenteret dens aftale med Dansk Folkeparti om et nyt udspil om selskabsskatten.
Det oprindelige forslag blev skudt i sænk af landets kapitalstærke koncerner. Den nye aftale høster da også ros hos virksomhedsejernes organisationer. Dansk Industri kalder udspillet 'afbalanceret', og Dansk Erhverv finder, at man har 'lyttet til erhvervslivets kritik'.
Til gengæld er oppositionen hård i sin kritik.
- For det første er den del af udspillet, der handler om at sætte ind overfor kapitalfondenes spekulation i rentefradrag, blevet mærkbart svækket. For det andet synes jeg, at det er utroligt, at man vil give erhvervslivet en skattelettelse for at lukke et skattehul, siger Enhedslistens skatteordfører Frank Aaen til Arbejderen.
Præcis samme holdning har socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen givet udtryk for.
Den nye aftale giver fortsat mulighed for at trække store renteudgifter fra, når skatten skal beregnes. Fradragsretten begrænses nemlig først, når gælden overstiger fem gange selskabets egenkapital.
>- En liberal regering, med en meget liberal skatteminister, har i den grad fået tæv af det store erhvervsliv, og har så rettet ind, opsummerer Frank Aaen situationen.
Skatteminister Kristian Jensen understregede ved offentliggørelsen af skatteaftalen, at A.P. Møller - Mærsks olieindtægter fra Nordsøen ikke rammes af aftalen. Koncernen har været en af de skarpeste kritikere af det oprindelige udspil.
-A.P. Møller får nu en nemmere mulighed for at undgå at betale skat, i forhold til regeringens oprindelige udspil Det samme gælder de store selskaber, der sørger for at undgå at betale skat ved at udnytte rentefradragene. Og når de ikke betaler skat, kan de jo være ligeglade med hvor om skatteprocenten lander på 22 eller 25 procent, forklarer Frank Aaen.
Skatteadvokat Tommy V. Christiansen siger til Radioavisen, at den nye skatteaftale trods lempelserne vil begrænse kapitalfondenes spekulation i gældssætning og rentefradrag betydeligt.
- Jeg vil ikke udelukke, at de stadigvæk har en meget favorabel skattemæssig position Men den er i hvert fald reduceret med det her, siger skatteeksperten. Og tilføjer:
- Der står ét problem tilbage, der til stadighed vækker undren i hvert fald hos mig: Hvorfor beskattes kapitalfondene ikke af deres gevinster?
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278