23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Knibtang II: Sankt Hans Torv

Knibtang II: Sankt Hans Torv

Onsdag, 04. april, 2007, 00:00:00

Demonstrant: Politiets knibtang fanger kun dem som ikke regner med de skal arresteres. Det er en taktik som sikrer at folk bliver vrede, går i panik og spæner rundt gaderne

Fredag den 2. marts - dagen efter Ungdomshusets rydning - får Rune besøg af sin mor fra Jylland.
Rune Nielsen og hans søster er igennem ti år kommet i Ungdomshuset. Derfor beslutter de sig for at tage til aftenens støttedemonstration, som går fra Gammel Torv i Indre By klokken 22 til Sankt Hans Torv.
Selvom Ungdomshuset blev ryddet dagen før, er der god stemning, dans, musik og gøgl under hele demonstrationen. Da demonstrationen når Sankt Hans Torv på Nørrebro fortsætter folkefesten.
Men omkring midnat begynder et massivt politiopbud i hollændervogne at omringe Sankt Hans Torv. Kort efter skyder politiet - uden varsel - tåregasgranater midt ind i menneskemængden. Festen er slut.

Kan intet høre
- Politiet begynder at lukke Sankt Hans Torv af. Det er ubehageligt at blive omringet. Det kommer lidt bag på mig. Det er en stor åben plads. Jeg havde ikke regnet med at politiet ville afspærre hele det område. Der er rigtig meget politi, selvom det slet ikke ligger i luften, at der skal være ballade. Pludselig kan jeg bare se blå blink i alle gader. Fire-fem hollændervogne kører side om side og spærrer hele gaden, fortæller 22-årige Rune Nielsen til Arbejderen og fortsætter:
- Politiet råber et eller andet i en megafon. Vi kan intet høre. Vi er midt i en folkefest, hvor DJ`s spiller høj musik fra en højtalervogn.
Pludselig flyder tåregassen i gaderne. Nu går mellem 60 og 70 betjente med hævede knipler til angreb.
Da Rune og hans mor kan lugte og mærke gassen, beslutter de sig hurtigt for at de skal væk i en fart. Men så let skal det ikke gå.
- Vi forsøger at komme væk via Sankt Hans Gade, som er sidegade til Sankt Hans Torv. Vi finder hurtigt ud af at samtlige gader, der fører væk fra torvet, er spærret af politiets hollændervogne. Så vi følger efter en stor menneskemængde, som løber op ad Nørre Allé, en anden sidegade. Vi kommer til en kirkegårdsmur. Jeg er ikke sikker på at min mor kan komme over muren, så vi forsøger at løbe uden om. Men min mor snubler i noget ståltråd og vi bliver anholdt.
Næste dag stilles Rune og hans mor for en dommer og varetægtsfængslet i 27 dage, sigtet for 'i fællesskab' med andre at have kastet en molotovcocktail. De bliver dog løsladt efter tolv dage bag tremmer.

Fanger de langsomme
Rune Nielsen kan ikke forstå politiets indgriben.
- Politiets knibtang fanger kun de langsomste, de som ikke er vant til at demonstrere og dem, som ikke regner med at de skal anholdes. Det er en taktik, som sikrer at folk bliver vrede, går i panik og spæner rundt gaderne. Hvis vi derimod havde fået lov til at blive stående, kunne vi have festet fredeligt.
Da Rune bliver løsladt, kan han i sine anholdelsespapirer læse, at politiet havde opløst demonstrationen og bedt demonstranterne forlade torvet via Blegdamsvej.
- Det var præcis dén vej, hvor vi blev anholdt, konstaterer Rune Nielsen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. apr. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:50

Indland