23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vi har ret til at demonstrere

Vi har ret til at demonstrere

Onsdag, 04. april, 2007, 00:00:00

Politiets brug af knibtangsmanøvrer er et skråplan: Når demonstranter lokkes i taktiske politifælder, er ytringsfriheden truet, advarer advokat

- Politiets indsats ligner en taktisk manøvre, som der er tænkt længe over ved tegnebrættet før Ungdomshusets rydning. Jeg synes det har taget overhånd, når politiet ligefrem lokker demonstranterne i en fælde, som det skete den 1. marts klokken 18 ved Nørrebros Runddel.
Det mener advokat Jakob Arrevad, der har cirka tyve sager fra fire forskellige knibtangsmanøvrer i dagene efter Ungdomshusets rydning.
Han har snakket personligt med hver enkelt af sine klienter, og de har een ting til fælles: De er frustrerede over, at de er blevet anholdt, varetægtsfængslet og sigtet for uro, vold, hærværk og kast med molotovcocktails og sten - alene fordi de har deltaget i en fredelig demonstration, der har udviklet sig uroligt.
Han advarer mod, at kriminalisere alle demonstranter over en kam.
- De seneste demonstrationer og politiets indgriben viser, at der sker et sammenstød mellem på den ene side, at folk skal have ret til at ytre sig og forsamles frit - og på den anden side politiets mulighed for at opløse en demonstration

Vi lever i et demokrati
Jakob Arrevad mener det er vigtigt, at holde fast på folks ret til at gå på gaden og demonstrere.
- Står det til justitsministeren, skal forældrene bare holde deres børn hjemme. Men vi har altså en forpligtelse til, at opdrage vores børn til at vi lever i et demokrati, hvor vi har ret til at demonstrere, mener advokaten.
- I stedet tager politiet alt og alle. Bagefter afviser politiet at lukke dem ud, som man har taget ved en fejl i knibtangen. Man spænder eet stort fiskenet ud. Men man smider ikke de små fisk ud igen.
Det skal selvfølgelig alt sammen foregår fredeligt. Men hvis det udvikler sig, er det vigtigt, at politiet ikke kriminaliserer hele demonstrationen, mener advokaten.
- Skal det gå ud over alle andres ret til at demonstrere, at nogle enkelte begynder at kaste med flasker? Det er umuligt at holde styr på en demonstration på 1000 mennesker. Det er vigtigt at holde fast i retten til at demonstrere. Det duer ikke, at politiet opløser en demonstration, hver eneste gang, nogen siger bøh. Der findes regler for at opløse demonstrationer - men det skal være undtagelsen og ikke reglen. Det er vigtigt, at vi ikke kvæler demonstrationer i Danmark, fastslår Jakob Arrevad og uddyber:
- Det handler om helt grundlæggende frihedsrettigheder som retten til at ytre sig, forsamles og give sin mening til kende. Grundloven blev jo netop indført og enevælden afskaffet ved at borgerne gik på gaden og demonstrerede, erindrer Jakob Arrevad.

Kan ikke gøre som politiet siger
Sysette Vinding Kruse er advokat for en del af de demonstranter og tilfældigt forbipasserende, der blev anholdt i politiets knibtangsmanøvre ved Nørrebros Runddel torsdag den 1. marts klokken lidt i 18.
- Problemet med at blive fanget i politiets knibtangsmanøvre er, at du ikke kan efterkomme politiets ordre om at forsvinde fra området. Mange af mine klienter var simpelthen fanget mellem politibiler foran og bag dem, fortæller hun til Arbejderen.
Alligevel blev alle anholdt og sigtet for enten at kaste med brosten eller have deltaget i urolighederne.
- Politiet fanger simpelthen bare en masse folk. Så må domstolene efterfølgende tage stilling til, hvem der er hvem. Politiets logik er, at hvis du bliver anholdt på det sted, hvor optøjerne fandt sted, så er du automatisk en del af urolighederne, siger Sysette Vinding Kruse.


Forsamlingsfrihed
Grundlovens paragraf 79 slår fast, at 'Borgerne har ret til uden forudgående tilladelse at samle sig ubevæbnede'.
Men samtidig giver Politiloven ordensmagten ret til at opløse en forsamling under åben himmel, hvis der er fare for den offentlige fred (paragraf 7).
Efterkommes ordren ikke må politiet anvende magt.
'Før stav tages i brug med henblik på rydning af gader, bygninger mv. for et større antal personer, skal det så vidt muligt tilkendegives, at politiet har til hensigt at bruge stav, hvis politiets påbud ikke efterkommes. Det skal endvidere så vidt muligt sikres, at vedkommende har mulighed for at efterkomme politiets ordre' (paragraf 18).
Samme regel gælder i øvrigt for brug af gas.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. apr. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:50

Indland