Antallet af studerende med en studiegæld over 200.000 kroner er mere end fordoblet siden 2000 - ikke på grund af luksus siger de studerende
For kort tid siden droppede Freja Wedenborg på 25 år ud af sit lærerstudium. Det skete efter at hun havde ophobet en stor studiegæld i løbet af flere års studier.
- Mine faste udgifter er på omkring 6000 kroner. Med en SU på 4000 kroner hang det slet ikke sammen uden lån og arbejde ved siden af, fortæller hun til Arbejderen.
Freja Wedenborg er kun en af mange, der har svært ved at få SU`en til at slå til. I løbet af de sidste fem år er der sket mere end en fordobling på fem år. I 2005 havde 2158 studerende en gæld på mere end 200.000 kroner. I 2000 var tallet på 855 studerende
I medierne tegnes et billede af studerende der lever i luksus, vil bo godt, have råd til cafe besøg og gucci-solbriller. Men virkeligheden er en helt anden, lyder det fra Danske Studerendes Fællesråd.
- Mange studerende er i dag nødt til at gældsætte sig for overhovedet, at få hverdagen til at hænge sammen, siger Michael Hunnicke, levevilkårsordfører i Danske Studerendes Fællesråd. Han understreger, at leveomkostningerne for de studerende er steget på grund af stigende udgifter til bolig og studie, uden at SU`en er steget tilsvarende.
SU-rådet er begyndt at sende en folder ud med gode råd om studielån, sammen med låneopgørelserne og overvejer loft over gælden. Men der skal mere til for at løse problemerne, mener Michael Hunnicke.
Danske Studerende Fællesråd peger også på, at regeringens målsætning om at få unge hurtigere i gang med en uddannelse giver bagslag, fordi mange ender med at skifte studie.
Desuden understreger studenterorganisationen, at det er helt centralt, at man fastholder gratis uddannelse i Danmark.
- Indfører man brugerbetaling på danske uddannelser, så vil man se langt flere studerende med stor gæld, fastslår Michael Hunnicke.
Velfærdsreformen lægger op til at ændre taxametertilskuddene til universiteterne, hvis de studerende ikke færdiggøre deres speciale til tiden, hvilket kan betyde, at studerende selv skal betale for specialet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278