Regeringens Chrstiania-plan skal godkendes af Københavns Borgerrepræsentation før den kan vedtages. Der er stadig håb for fristaden
Politikerne i Københavns Kommune har gode muligheder for at redde Christiania.
Det så eller sort ud for fristaden, da regeringen i sidste uge gav Slots- og Ejendomsstyrelsen besked på at iværksætte den plan for normalisering, der er vedtaget uden christianitternes medvirken.
Men planen, som vil betyde salg af store områder på fristaden, er en lokalplan. Derfor skal den godkendes i kommunen, før den kan vedtages endeligt.
Det kan blive Christianias redning. Planen har nemlig dårlige udsigter, vurderer medlem af Borgerrepræsentationen Frank Hedegaard fra SF.
- Hverken vi eller De Radikale er begejstrede for planen. Og både Ritt Bjerregaard og fonden Realdania, som skal købe områderne, har sagt at de ikke vil være med til noget, der sker hen over hovedet på christianitterne, siger han til Arbejderen.
Den socialdemokratiske gruppe på Rådhuset har endnu ikke taget stilling til, hvordan de vil stille sig, hvis den vidtgående lokalplan kommer til afstemning i kommunen.
- Men jeg håber, at regeringen og Christiania kan blive enige, så situationen ikke opstår. Det vil være en skam, hvis regeringens plan for salg og normalisering bliver gennemført, siger politisk ordfører for Socialdemokraternes rådhusgruppe, Anne Vang, til Arbejderen.
Hvis Borgerrepræsentationen afviser normaliseringsplanen, har regeringen dog flere muligheder for at omgå det kommunale selvstyre, for eksempel ved at vedtage en særlov. Det vil være et usædvanligt skridt, som dog er set tidligere, oplyser professor i forvaltningsret, Claus Haagen Jensen, til Politiken.
Regeringens ordre om at iværksætte normaliseringsplanen kom i sidste uge efter Christianias svar på et samarbejdsudspil fra regeringen. Christianitterne sagde ja til udspillet, men havde en række forbehold. Derfor valgte regeringen at opfatte deres ja som et nej.
Et af forbeholdene er, at fristadens beboere vil fastholde deres retssager mod regeringen om hævd på området.
Hvis fogedretten afgør, at sagerne har opsættende virkning, kan det være med til at udsætte normaliseringsplanens udmøntning. Fogedretten har endnu ikke truffet den afgørende beslutning.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278