Hver femte FTF`er har allerede søgt væk eller overvejer kraftigt at gøre det. Kontrol og bureaukrati dræber arbejdsglæden.
De offentlige ansatte lærere, sygeplejersker og pædagoger er så trætte af centralisering, kontrol og bureaukrati i den offentlige sektor, at de nu er på vej væk.
Det dokumenterer en helt ny undersøgelse, som er lavet af FTF, Tjenestemændenes og Funktionærernes Forbund.
Hver femte FTF`er har således allerede søgt væk eller overvejer kraftigt at gøre det.
Og der er ikke så meget tvivl om, hvad der driver de ansattes flugt:
* Den vigtigste årsag, som næsten hveranden af de adspurgte peger på, er at det ikke er muligt at gøre arbejdet fagligt tilfredsstillende.
* 43 procent peger på det store arbejdspres.
* 41 procent peger på den alt for lave løn.
Lektor Dorthe Pedersen, der er studieleder på Institut for Ledelse, Politik og Filosofi på Handelshøjskolen i København har i en årrække forsket i arbejdsmarked og ledelse i den offentlige sektor.
Hun er ikke overrasket over det dystre billede, der tegnes af personaleflugten.
- Det kniber med tillid til fagligheden i den offentlige sektor, og netop for FTF-grupperne er det den faglighed, som de har fået via deres uddannelse til for eksempel skolelærer eller sygeplejerske, der giver mening på jobbet, forklarer hun til ftf.dk.
- Regeringen har sat centralisering og kontrol endnu mere i fokus, parallelt med struktur- og ledelsesreformer, der styrker en erhvervsorienteret topledelse delvist på bekostning af de faglige ledere.
Dorthe Pedersen mener, at den offentlige sektor i stadig højere grad styres af en maskinel tænkning, hvor de offentlige ansatte skal måles og vejes.
- For eksempel bliver det defineret af udefrakommende evalueringseksperter og akkrediteringssystemer, hvornår FTF`erne gør deres arbejde godt. Frem for tillid til det faglige skøn blandt de faguddannede satser man på sådanne eksterne kontrolsystemer - kombineret med brugernes frie valg, forklarer Dorthe Pedersen.
- Og der sættes fokus på, hvorfor lærerne i X-købing har mere konfrontationstid med eleverne end lærere i Y-købing - til trods for forskellige lokale behov og prioriteringer. Det er en maskinel tankegang.
Undersøgelsen, der er gennemført blandt 3700 FTF`ere, viser samtidig at det er alle faggrupper og alle aldersgrupper, der søger væk.
Dog er tendensen mest massiv i gruppen af 30-39-årige. Her er det mere end hver fjerde, der ikke orker mere.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278