Danske soldater i Afghanistan skal kunne tilkalde danske bombefly og tilbyde andre landes tropper bombe-service. Det koster, men styrker solidariteten, mener Gade
Inden sommer skal partierne bag forsvarsforliget beslutte hvilket fly, der skal postes milliarder af danske kroner i. I hvert fald hvis det står til forsvarsminister Søren Gade.
Det er af hensyn til industrien, at måske Danmarkshistoriens største våbenindkøb skal hastes igennem - også selvom en rapport om, hvorvidt vi overhovedet har brug for flyene, først ligger klar omkring den 1. oktober.
Dansk Institut for Militære Studier har sat to mand til at skrive rapporten, som skal danne grundlag for, at Folketinget skal indkøbe Danmarks fremtidige krigsfly - men står det til forsvarsministeren, der finansierer undersøgelsen, skal der ikke være nogen slinger i valsen:
- Danske soldater har i Afghanistan tilkaldt flystøtte mellem 100-200 gange. Der findes ikke nogen 'gratis omgang'. De andre lande kunne måske en gang imellem ønske sig, at Danmark gav dem flystøtte. Der skal være solidaritet i NATO-alliancen. Med de militære opgaver i udlandet, som Folketinget pålægger militæret, så er der altså en regning, der skal betales, fastslår forsvarsminister Søren Gade overfor Arbejderen.
I sidste måned offentliggjorde USA`s rigsrevision endnu en ny pris på, hvor meget et Joint Strike Fighter fly skal koste: Nu skal ét styk fly koste 626 millioner kroner. Da Danmark involverede sig i projektet, blev prisen per fly anslået til at koste mellem 200 og 250 millioner kroner. Trods den voldsomme prisstigning har Danmark råd til at købe nye fly, mener forsvarsministeren.
- Danmark er et af de rigeste lande i NATO. Hvis ikke vi skulle tage et ansvar i udviklingen af nye fly til alliancen, hvem skal så? NATO lægger op til, at medlemslandene bør bruge to procent af bruttonationalproduktet på sine forsvarsbudgetter. Danmark bruger for øjeblikket kun 1,5 procent. Jeg kan godt forstå, hvis nogle bliver provokeret og mener, vi skal løse problemerne med hjemmehjælpen herhjemme. Men så ringe har vi det altså heller ikke, mener forsvarsministeren.
Årsagen til, at det haster med afklaring af, hvilket fly Danmark skal indkøbe, er, at det koster industrien penge, at der for øjeblikket er tre fly i spil - nemlig svenske Gripen, EU`s Eurofighter og amerikanske Joint Strike Fighter. De virksomheder, der producerer til flyindustrien, bruger nemlig mange arbejdstimer på at give tilbud til alle tre flyproducenter.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278