Kristelig Fagbevægelse har en særegen form for konfliktstøtte: Den udbetales kun til medlemmer, der aktivt har forsøgt at bryde en strejke.
I tilfælde af en storkonflikt, hvis afstemningen om forligsmandens mæglingsforslag ender med et nej, får fagbevægelsens medlemmer udbetalt konfliktstøtte fra fagforeningen, mens de er i strejke. Men hos Kristelig Fagbevægelse er det helt omvendt.
'Under konflikten skal du stille din arbejdskraft til rådighed for din arbejdsgiver for at få konfliktunderstøttelse,' står der i Kristelig Fagbevægelses konfliktvejledning til medlemmerne.
-- Det skyldes, at vi tager afstand fra strejken som et middel til at løse konflikter, forklarer Allan Bruhn, sekretariatschef i Kristelig Fagbevægelse.
Men er det så ikke nok, at jeres medlemmer ikke aktivt deltager i konflikten?
- Nej, vi kræver, at man aktivt har gjort et forsøg på at arbejde videre. Ellers kan vi ikke udbetale konfliktstøtten. Men dertil skal siges, at vi ellers er meget large. Vi kræver ikke, at et medlem direkte skal have sat liv, ære eller velfærd på spil for at komme på arbejde. Det er nok, at de kan sandsynliggøre, at de har gjort alt, hvad der er muligt i situationen.
Det er altså ikke nok, at jeres medlem er gået hen til virksomheden og har set, at der er lukket og slukket på grund af overenskomstkonflikt?
- Nej medlemmet skal have taget kontakt til arbejdsgiveren og gjort ham opmærksom på, at han eller hun gerne vil arbejde, selv om der er konflikt, understreger Allan Bruhn
Han ser ikke noget problem i, at opfordringen til strejkebryderi er rettet til medlemmer, der for størstedelens vedkommende er omfattet af de overenskomster, som der i øjeblikket stemmes om, og som der ved et nej også konfliktes om.
- Det er jo ikke os, der har lavet reglerne. Og de er for det meste sådan, at overenskomsterne dækker alle indenfor samme område på virksomheden, siger Allan Bruhn til Arbejderen.
Kristelig Fagbevægelses opfordring til strejkebryderi kommer ikke bag på Christian Juhl. Som formand for 3F i Silkeborg støder han af og til på Kristelig Fagbevægelse og den gule organisations særlige opfattelse af solidaritet.
- - Når og hvis der kommer en konflikt, så laver vi et blokadeberedskab, som særligt vil overvåge og blokere virksomheder, der har kristelige, og som ikke har lockoutet. Jeg tror nu også at de slet ikke kan holde deres løfte om konfliktstøtte, hvis der skulle blive tale om en længerevarende konflikt, for de har jo ingen konfliktkasse at tage af., siger Christian Juhl.
Han understreger, at han absolut ikke er tilfreds med det mæglingsforslag, der nu ligger til afstemning.
- Men det er trods alt væsentligt bedre end det det kristelige opnåede for et par måneder siden. Og det er da kun konfliktretten, der har gjort, at vores forhandlinger ikke gik totalt i skuddermudder, siger Christian Juhl.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278