Studerende skal selv betale for nødvendige kurser, når de flytter mellem universiteterne. Brugerbetaling ad bagvejen, siger studenterråd
Siden sidste sommer har det været dyrt for de studerende på landets universiteter at skifte studieretning eller uddannelsessted. De skal selv betale dele af undervisningen og mister samtidig deres SU.
Hammeren falder efter den første del af uddannelsen, det vil sige, når den såkaldte bachelorgrad er hjemme. Her er det helt almindeligt, at de studerende vælger en nye studieretning. Hvis den nye retning er langt fra den gamle, skal den studerende tage ekstra kurser.
Det har hidtil været gratis. Men en bekendtgørelse, der trådte i kraft sidste sommer, betyder, at den studerende selv skal betale.
- Nu kan vi se, hvordan man forsøger at snige brugerbetaling ind ad bagvejen. Selvom regeringen lover, at brugerbetaling ikke er på tegnebordet, bliver det langsomt mere og mere nomalt, at man selv skal betale undervisningen. Det bekræfter vores værste anelser, siger Pernille Skipper, næstformand i studenterrådet på Københavns Universitet, til Arbejderen.
Beregninger fra Studenterrådet viser, at tilkøbskurserne koster op mod 40.000 kroner. De studerende bliver ekstra hårdt ramt af, at de samtidig mister retten til SU. Det sker, fordi de ikke er registrerede som knyttet til en uddannelse, så længe de følger ekstra-kurserne.
- Det er en ren administrativ fejl. Hvis regeringen virkelig var imod brugerbetaling, skulle den rette op på det. Så kunne den samtidig sikre, at kurserne ikke var selvbetalte, mener Pernille Skipper.
De studerende kommer i klemme i samme regel, når de vil skifte universitet efter bacheloruddannelsen. Der er nemlig forskellige studieordninger på landets universiteter, så her skal de studerende også købe ekstra kurser..
- Det er især et problem når studerende vil flytte til Roskilde Universitetscenter. Her er det nemlig kutyme, at man skal have et introduktionskursus, så de har lavet et fast tilbud. Det koster 13.000 kroner for alle der flytter dertil, forklarer Pernille Skipper.
Hun er ikke i tvivl om, at de nye regler vil få negative konsekvenser.
- Det vil betyde, at mange bliver forsinkede, fordi de må holde pause for at arbejde, eller fordi de er nødt til at starte helt forfra, hvis de vil skifte spor. Samtidig går det udover den faglige bredde. Der vil komme en masse studerende med ens uddannelser ud af universiteterne. Det er tåbeligt, at man ikke kan udnytte systemets muligheder for faglig variation, fastslår hun.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278