TIB overvejer, hvordan de skal hente gebyr for uorganiserede hjem, efter at der er faldet dom i gebyr-sagen
Det er i orden, når fagforeninger opkræver et gebyr af arbejdsgiverne for opretholdelse af overenskomsten for ikke-medlemmer. Men der må ikke gøres forskel på organiserede og uorganiserede arbejdsgivere.
Det fastslår Arbejdsretten i en netop afgjort sag.
- Hvordan gebyret skal hentes hjem i praksis, vil vi nu overveje. Vi skal bare huske ikke at gøre forskel på arbejdsgiverne. Gebyret skal være sagligt begrundet, som det hedder, og opkræves af alle, der anvender uorganiseret arbejdskraft, siger Jens Borking, næstformand i den københavnske afdeling af Træ-Industri-Byg (TIB), til Arbejderen.
Sagen startede sidste år, da TIB i et udspil til en tiltrædelsesoverenskomst krævede, at den sydjyske byggevirksomhed G.S.G. ApS skulle betale et gebyr på 300 kroner om måneden for hver ansat, der ikke var medlem af TIB, men arbejdede under TIB`s overenskomst. Det nægtede virksomheden, der er medlem af Kristelig Arbejdsgiverforening, og G.S.G. ApS modtog derfor et konfliktvarsel fra TIB.
Selvom Arbejdsretten slår fast, at TIB i den konkrete sag er i sin fulde ret til at kræve sikkerhed for at arbejdsgiveren indbetaler pension, ferie- og søgnehelligdagsbetaling, så når retten alligevel frem til, at den varslede konflikt mod firmaet ikke var lovlig.
Det begrundes med, at TIB ikke kan påvise, at der er mere grund til at kontrollere at aftaleforholdene overholdes for ansatte i en virksomhed uden overenskomst end for ansatte i virksomheder med overenskomst.
- Det er vi dybt uenige i. Vi har lange lister over uorganiserede arbejdsgivere, der udnytter den svage arbejdskraft, arbejdere fra østlandene. Kendsgerningerne er desværre, at vi aldrig har oplevet at uorganiserede arbejdsgivere overholder aftalerne. De kommer end ikke i nærheden af at overholde dem. Til gengæld ser vi gang på gang, at de snyder med løn, overtidsbetaling, feriepenge, søgnehelligdagsbetaling, pension, indkvartering og velfærdsforanstaltninger, beretter Jens Borking.
Han mener derfor, at Arbejdsrettens dom er med til at skubbe på udviklingen i retning af mere anarki på arbejdsmarkedet, hvor brodne kar blandt arbejdsgiverne spekulerer i at undergrave den danske aftalemodel.
- Samme udviking spekulerer Kristelig Fagforening fuldstændig kynisk i. De går aldrig ind og kontrollerer, om aftalerne bliver overholdt, og om de ansatte får det, de har krav på, siger Jens Borking.
TIB vil nu genfremsætte kravet om overenskomst og varsler konflikt mod firmaet uden at stille et specielt krav om gebyr.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278