23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Unge border nedlagt skole

Unge border nedlagt skole

Onsdag, 18. april, 2007, 00:00:00

200 unge besatte mandag Stevnsgade Skole. Massebesættelse er en ny taktik, siger aktivist

'Rejs sørøverflaget!' kunne være slagordet, da et par hundrede unge bordede og besatte den tomme Stevnsgade Skole på Nørrebro i København.
De tidligere brugere af Ungdomshuset har, siden huset blev ryddet 1. marts, holdt deres traditionelle mandagsmøder på Det Frie Gymnasium på Nørrebro. I mandags flyttede mødet til den nedlagte Stevnsgade Skole, som overborgmester Ritt Bjerregaard tidligere har foreslået som nyt ungdomshus.
Skolen står dog fortsat tom, fordi de unge ikke vil betale de 12 millioner kroner, kommunen forlanger for huset.
- Det kan ikke kan være rigtigt, at man skal være god for 12 millioner, før man kan få lov til at køre et kulturhus. Desuden er det helt gak, at vi skal betale for et nyt hus, fordi kommunen har taget det hus, de havde foræret os, forklarer Anders Sørensen fra ungdomshusgruppen i Kommunistisk Parti til Arbejderen.
De unge indtog huset med en stor fest. Både i huset og på gaden foran blev der spillet musik og mange af kvarterets lokale beboere dukkede op og fik en øl med. Enkelte beboere blev oppe i deres lejligheder og råbte fra vinduerne, at de unge skulle forsvinde.
Aftenen forløb fredeligt, og de unge gjorde ikke modstand, da politiet efter et par timer ryddede gaden og huset. En gruppe blev revet hårdt ned fra et halvtag på et cykelskur, men ellers var de i alt 40 anholdte uskadte.
Besættelsen i Stevnsgade er den tredje i rækken af såkaldte masse-besættelser, København har været vidne til i år, senest i et parkeringshus på Nørrebro.
- Det er nyt at besætte med en stor fest, der rykker fra gaden og ind i et tomt hus. Det betyder at alle kan være med - også dem der bare vil stå på gaden og se på, siger Anders Sørensen.
Han indrømmer, at den nye aktionsform er opstået efter politiindsatsen mod besættelserne er blevet skærpet.
- Hvis vi alligevel ikke kan få lov at blive der, er det bedre med masse-besættelser, der fungerer som meget stærke manifestationer. Det bliver tydeligt, at alle de unge der holder fest i gaden, mangler et sted at være. Det betyder som regel også stor opbakning fra de lokale naboer, forklarer han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. apr. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:50

Indland