23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

København vil privatisere tolke

København vil privatisere tolke

Torsdag, 19. april, 2007, 00:00:00

Københavns Kommune vil udbyde tolkearbejde til bandit-firmaer for at spare penge. Det kan få fatale konsekvenser, siger tolkerepræsentant

Hun mødte op på hospitalet med smerter, men blev sendt hjem, fordi lægen ikke forstod hende. Få timer senere var hun død.
Sådan en historie kan blive hverdag i København til næste år. Kommunen planlægger nemlig at sende tolkearbejdet med flygtninge og indvandrere i udbud fra første januar.
- I dag er der ikke noget krav om et nationalt kvalitetsstempel. Hvem som helst kan møde op og melde sig som tolk, siger Lotte Rørtoft-Madsen til Arbejderen.
Hun er repræsentant for Københavns 140 tolke. Tolkene arbejder freelance og bruges på blandt andet hospitaler, jobcentre og skoler. Formidlingen til institutionerne sker gennem den kommunale tolkeformidling, som sikrer tolkningens kvalitet. Det er den formidling, kommunen nu vil privatisere.
- I tolkeformidlingen sørger man for, at tolkene enten er uddannede eller gennemgår en test, før de bliver ansat. Men det har et privat firma ingen forpligtelse til. Derfor er et flertal af de københavnske tolke meget skeptiske over for at blive ansat i det, de kalder bandit-firmaer, som ofte har ry for at tolke uetisk. Det kan blive svært overhovedet at finde kvalificerede tolke, hvis man privatiserer, siger Lotte Rørtoft-Madsen.
I de kommuner, hvor man har forsøgt at udlicitere tolkearbejdet, har det betydet katastrofale forhold. I Ishøj blev kommunen så overdænget med klager, at man var nødt til at opsige aftalen med de private tolkefirmaer før tid.
Beslutningen om at sende tolkeformidlingen i udbud blev taget i kommunens integrationsudvalg. Her deler det socialdemokratiske medlem, Jan Andreasen, ikke tolkenes bekymring.
- Det er da klart at de er bekymrede for, om de skal overgå til et andet firma. Men udbudsmaterialet skal selvfølgelig stille krav til kvaliteten, siger han til Arbejderen.
Det bliver nu ikke helt nemt, mener udvalgets medlem for De Radikale, Manu Sareen.
- Jeg har tit arbejdet med de københavnske tolke, og har stor tillid til kvaliteten af deres arbejde. Min erfaring med private tolke kan godt gøre mig betænkelig, siger han til Arbejderen.
De socialdemokratiske forsikringer beroliger heller ikke tolkene.
- Når kommunen vil udlicitere, er det jo fordi, man regner med at kunne spare nogle penge på det. Og de penge skal jo komme et sted fra, fastslår Lotte Rørtoft-Madsen.
Udover kvaliteten er de københavnske tolke bekymrede for, at udliciteringen vil forringe deres løn og arbejdsforhold. De har nu startet en underskriftsindsamling blandt deres brugere mod privatisering.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. apr. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland