Danske embedsmænd modtager den mand, USA har udset til at lede Cuba efter et kup
I går var Caleb McCarry på besøg i København. McCarry er af den amerikanske regering officielt udnævnt til at stå i spidsen for en såkaldt 'demokratisk overgang' på Cuba. Han er som sådan på regeringens lønningsliste og har eget kontor i Washington.
Caleb McCarry mødtes ned formanden for Udenrigspolitisk Nævn, Gitte Lillelund Bech, og kontorchef Sus Ulbæk fra Udenrigsministeriet. Besøget betegnes alligevel som 'privat,' og det har ikke haft den danske presses bevågenhed.
Blodige kup-planer
- McCarrys møder i Danmark bør give anledning til dyb bekymring blandt alle, som stadig tager folkerettens principper alvorligt, siger Sven Tarp, international sekretær i Kommunistisk Parti.
Det Hvide Hus har inden for de tre sidste år udsendt to store dokumenter, Bush-plan I (2004) og Bush-plan II (2006), som over flere hundrede sider indeholder en detaljeret plan for at vælte de nuværende socialistiske styre på Cuba og erstatte det med et kapitalistisk regime af nyliberalt tilsnit. Planerne om intervention og regimeskifte, opererer med store dødstal.
Brud på folkeretten
- Bush` planer udgør et eklatant brud på folkeretten. Intet land har ret til at diktere Cuba, hvad det skal mene og gøre. Ikke desto mindre har USA på forhånd udnævnt og ansat den mand, som skal sørge for, at dets planer for Cuba bliver ført ud i livet. På den måde er også McCarrys position og funktion illegal i henhold til folkeretten, mener Sven Tarp.
McCarry oplyser selv, at besøget er led i en rundrejse til otte europæiske allierede.
- Besøgets såkaldte private karakter tyder på, at de ansvarlige myndigheder udmærket ved, at de er ude på tynd is. Caleb McCarry skal mødes med personer, der har vigtige positioner inden for det danske statsapparat og politiske system. På denne måde forsøger det officielle Danmark at stikke hovedet i busken og omgå folkerettens principper.
- Vi må kræve, at den danske regering lever op til sine forpligtelser i henhold til folkeretten og gør klart at den intet har at gøre med Caleb McCarrys besøg i Danmark og at den tager afstand fra McCarrys rolle som leder af en overgangsregering i et suverænt land, mener Sven Tarp.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278