Københavnske ungarbejdere og lærlinge inviterede sig selv til lønfest i torsdags hos Dansk Industri. Men arbejdsgiverne valgte at blive væk
Hvis vi får et nej, er det vigtigt med et netværk blandt lærlinge og ungarbejdere, som kan organisere aktiviteterne i en storkonflikt.
Sådan lyder argumentationen fra Christina Nielsen fra HK, IT, Medie og Kommunikation.
Lærlinge og ungarbejdere i København har taget initiativ til det fælles nej-initiativ 'Unge stemmer nej' som i torsdags lavede en aktion foran Dansk Industris hovedkvarter.
Efter aktionen samledes mange af deltagere til en snak om, hvordan der kan etableres et fælles netværk.
- Vi har nu lavet en mailliste, planlagt flere overenskomstaktioner samt besluttet, at vi skal have en hjemmeside op at køre, fortæller Christina Nielsen til Arbejderen.
- Vi vil også arbejde på at få lavet en fest for elever på de tekniske skoler.
Med i netværket er indtil videre lærlinge fra følgende grupper: Malere, tømrere, murere, mediegrafikere, elektrikere og struktører.
Netværket er parat til at handle i tilfælde af, at der kommer et nej til mæglingsforslaget. Resultatet offentliggøres den 30. april.
Men selvom det ikke skulle lykkes at få et nej, er der alligevel god brug for et sådant netværk til at sikre fælles handling omkring de unges forhold, understreger Christina Nielsen.
Omkring 50 deltog i torsdagens lønfest foran Dansk Industri. Her var udskænkning af champagne og øl til deltagerne, som samtidig kunne nyde synet af flotte romerlys og lyden fra diverse tudehorn og medbragt ghettoblaster.
Med store bannere skabte deltagerne opmærksomhed om deres krav om højere løn til lærlinge. Men lederne i Dansk Industri valgte ikke at deltage i festen, de viste sig ikke mens den var i gang.
- Vi får at vide, at det går forrygende og at der er økonomisk fremgang, så er det underligt, at vi som lærlinge kun får omkring tre procents lønstigning. Når inflationen er trukket fra, er der jo nærmest tale om reallønsfald, konstaterer Christina Nielsen.
- Lærlingene bliver gang på gang glemt, selvom fagforeningerne siger, at de vil tage vores krav med.
Christina Nielsen slutter med at slå fast, at udover lønkravet er bedre forhold for skifteholdsarbejderne en hovedpointe for de unge.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278