22 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ufaglærte er mere syge

Ufaglærte er mere syge

Onsdag, 25. april, 2007, 00:00:00

En ufaglært arbejder har fire gange større risiko for at blive langtidssygemeldt end en direktør. Årsagen er blandt andet dårligt arbejdsmiljø og manglende indflydelse

Jo kortere uddannelse man har, jo større er risikoen for at blive langtidssygemeldt.
Det viser en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
- Ufaglærte kvinder har en næsten seks gange højere risiko for langtidssygefravær end kvinder i socialgruppe ét, siger seniorforsker Karl Bang Christensen, der har været med til at lave rapporten, til Magasinet Arbejdsmiljø.
Socialgruppe ét består af for eksempel direktører, læger og andre med en lang videregående uddannelse. De har det laveste sygefravær. De hårdest udsatte er socialgruppe fem, der består af ufaglærte arbejdere som chauffører og rengøringspersonale. Desuden har ansatte i daginstitutioner og indenfor sundhedsplejen et særligt højt sygefravær.
Set som helhed har ufaglærte arbejdere, både mænd og kvinder, fire gange større risiko for at blive langtidssygemeldt end folk med en lang videregående uddannelse.
Rapporten understreger, at livsstilsfaktorer som rygning, overvægt og fysisk aktivitet kan forklare en del af forskellen på socialgruppernes helbred. Men når der tages højde herfor, er forskellen alligevel meget tydelig.
- Selv hvis man justerer for forskelle i livsstil, er ufaglærte kvinders risiko for langtidssygemelding næsten fem gange større end kvinder fra socialgruppe ét. Til gengæld kan arbejdsmiljøfaktorerne forklare omkring 40 procent af forskellene, fortæller Karl Bang Christensen.
Undersøgelsen viser, at hvis de ufaglærte kvinder havde det samme arbejdsmiljø som de veluddannede, ville denne overrisiko næsten blive halveret. Stående og gående arbejdsstillinger, løft og flytning af tunge ting og vrid af nakke og lænderyg er noget af det, der giver et højt sygefravær. Men der er andet end hårdt fysisk arbejde, der spiller ind.
En af de undersøgelser, som rapporten er baseret på, har følgende konklusion: Kvinder, der har stor indflydelse på deres arbejde, har 19 procent mindre sygefravær end andre. For mænd gælder stort set det samme. Stor indflydelse på eget arbejde gav i undersøgelsen 16 procent mindre sygefravær.
Karl Bang Christensen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø mener ikke, at det er umuligt at udligne forskellene i ufaglærte og akademikeres arbejdsmiljø, selvom det er vidt forskellige arbejdsområder.
- Mange af de konkrete ting, vi har kigget på - for eksempel udviklingsmuligheder, indflydelse på eget arbejde og krav om at arbejde hurtigt - er sammenlignelige. Så der er nogle forhold, man godt ville kunne lave om på, siger han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. apr. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland