Danmark er stadig i krig, selvom de fleste tropper trækkes ud af Irak. Nej til krig flytter fokus til Afghanistan
Det er en vigtig delsejr for den folkelige krigsmodstand, når størstedelen af de danske tropper trækkes ud af Irak. Men der er ikke mindre brug for den danske fredsbevægelse af den grund. Det er hovedkonklusionen fra Nej til krigs landskonference i weekenden.
- Danmark er jo stadig i krig. Mange af de danske soldater, der bliver trukket ud af Irak, bliver sendt til Afghanistan i stedet, forklarer Jørn Andersen fra Nej til krigs nyvalgte landsledelse til Arbejderen.
Derfor vil Nej til krig i det kommende år rette blikket mod Afghanistan.
- Til oktober går krigen i Afghanistan ind i sit syvende år. Vi arbejder på en stor demonstration i den forbindelse, i samarbejde med fredsbevægelserne i andre lande. Vi vil også arrangere en række debatmøder frem til juni, hvor Folketinget ventes at vedtage forøgelsen af tropperne i Afghanistan, oplyser Jørn Andersen.
Irak er dog ikke glemt i Nej til krig, som fortsat vil kæmpe for, at politikerne bliver stillet til ansvar for den danske krigsdeltagelse.
- Den nye situation har bare gjort vores dagsorden bredere, sådan at vi nu protesterer imod dansk krigsdeltagelse generelt, og ikke i så høj grad i et enkelt land. For eksempel vil vi se mere på, hvilke våbenprojekter, de danske skattekroner bliver brugt på. Jeg tænker især på sådan noget som missilskjold og joint strike fighter fly, siger Jørn Andersen.
Konsekvenserne af krigen i Irak bliver ikke kun endevendt af Nej til krig. I morgen holder Mandelacenteret konference om Irak i Arbejdermuseet Rømersgade 22 i København fra klokken 10 til 14.30.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278