22 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Professor frygter for velfærd

Professor frygter for velfærd

Lørdag, 28. april, 2007, 00:00:00

Den offentlige sektor vil gå i opløsning og der vil komme turbo på privatiseringen, hvis den nuværende udvikling fortsætter, advarer professor

Den danske velfærdsstat vil gradvist falde fra hinanden, hvis ikke den nuværende udvikling bliver standset.
Så dramatisk lyder meldingen fra Tim Knudsen, der er professor i offentlig forvaltning ved Københavns Universitet i et debatindlæg i Kristelig Dagblad i går.
- Det sker selvfølgelig ikke over en nat. Det er en glidende udvikling, siger Tim Knudsen til Arbejderen.
- Vi ser det mest tydeligt på sundhedsområdet i øjeblikket, men det vil komme indenfor alle områder af det offentlige, hvis ikke der skiftes kurs, vurderer han.
- Personalet flygter, nu mangler der ikke kun læger og sygeplejersker, men også lægesekretærer. Det offentlige fungerer stadig dårligere, og så begynder de mest velhavende selv at finde på alternativer til det offentlige, fordi man ikke vil vente på behandling, fortsætter han.
- Det er en ond spiral, hvor privatiseringen får mere og mere fart, mens det offentlige står tilbage med de tungeste opgaver.
Tim Knudsen lægger ikke skjul på, at processen er så fremskreden, at den ikke kan ændres med småjusteringer.
- Enten må man åbne for, at der kan ansættes langt flere i det offentlige til at løfte opgaverne, og dermed give velfærdsstaten en chance for at overleve. Eller også må man følge liberalisternes vej og privatisere det hele, siger Tim Knudsen.
- Midterpartiernes forsøg på at foregøgle os, at man kan det hele, samtidig med et skattestop, det er bare blålys.
Tim Knudsen mener ikke, at problemstillingen er ny:
- Det er den samme problematik, der har ligget i 40-50 år: Det offentlige kan altså ikke præstere samme produktivitetsvækst som det private, fastslår han.
- En patientsamtale tager lige så lang tid i 2007, som den gjorde i 1967. Man kan ikke speede de der bløde opgaver op. Når man så alligevel insisterer på at sammenligne med det private, er det bare de offentlige ansatte, der presses.
Men her er grænsen nået, siger Tim Knudsen:
- Prøv at se på, hvordan flere og flere bryder ned med stress. Det er faktisk meget alvorligt.
På spørgsmålet om hvorvidt politikerne beslutter nedskæringerne, fordi de ikke 'ved bedre', siger professoren:
- Jeg må indrømme, at det undrer mig, hvis ikke mange folketingspolitikere forstår de her konsekvenser bedre, end de officielt giver udtryk for. De er jo langt fra ubegavede alle sammen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. apr. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland