22 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Avisbud og fagforeningsaktivist

Avisbud og fagforeningsaktivist

Tirsdag, 01. maj, 2007, 00:00:00

Krzysztof Sawka er en af de over 1100 polakker, der er organiseret i 3F. Han deltager aktivt i fagforeningens arbejde for at hjælpe og organisere sine polske kollegaer

Klokken er lidt i halv otte om morgenen. En træt Krzysztof Sawka har netop afsluttet en lang arbejdsdag - eller rettere arbejdsnat. I de sidste fem timer har han fordelt omkring 500 eksemplarer af 'Nyhedsavisen' i brevsprækker i Valby og på Frederiksberg.
Krzysztof Sawka er et af flere hundrede avisbude, der deler den islandsk ejede gratisavis ud i hovedstadsområdet. Han har arbejdet som avisbud hos Morgendistribution Danmark, MDD, siden han kom til Danmark i december.
At søge job i Danmark var et naturligt valg, fortæller Krzysztof.
- Jeg kommer fra Swinoujscie, hvor færgen hver dag sejler til Danmark. Jeg har også været på ferie her et par gange. Desuden har jeg en fætter, som har boet og arbejdet i Danmark i fem år. Så da jeg blev arbejdsløs sidste efterår, begyndte jeg at se mig om på internettet efter et job i Danmark, fortæller Krzysztof
Valget faldt på MDD, som på en til lejligheden oprettet hjemmeside på polsk søgte efter avisbude til uddeling af den nye gratisavis.
- Det var nu ikke det eneste danske firma, jeg søgte hos. Men jeg syntes, at det virkede mest seriøst. Jeg ringede til firmaet, og fik en polsktalende leder i røret. Jeg snakkede med min familie om det. Firmaet sendte kontrakten til mig, så jeg kunne læse den igennem. Og efter at have tænkt mig om i tre dage skrev jeg under.

En svær beslutning
Det var dog en meget svær beslutning for Krzysztof, der måtte efterlade sin kone og sine to drenge, Andrzej og Marcin på 14 og 16 år, i Swinoujscie. Men der var ikke så mange valgmuligheder, hvis ikke familien skulle gå kraftigt ned i levestandard.
- Selv om jeg havde et godt job før, og vi havde sparet lidt op, ville det ikke være muligt at leve af min kones løn og den smule understøttelse, jeg kunne få, forklarer Krzysztof Sawka til Arbejderen.
Men nu har Krzysztof en større lejlighed i Valby på hånden, og efter sommerferien bliver familien genforenet her - håber han.
- Jeg har jo fast arbejde, og både min fagforeningsbog og min arbejdstilladelse er i orden. Så jeg regner med det går i orden med myndighederne, siger det polske bladbud.

Ind I Fagforening
Det med fagforeningsbogen blev i øvrigt bragt i orden allerede et par uger efter ankomsten til Danmark. Allerede før afrejsen havde Krzysztof været inde på 3F`s polsksprogede hjemmeside. Men det var den personlige kontakt, der fik ham til at melde sig ind i Lager, Post og Servicearbejdernes Forbund, LPSF
- Jeg fik en løbeseddel på polsk, der inviterede mig til et informationsmøde i fagforeningen. Jeg mødte op, og var ikke i tvivl om, at jeg skulle melde mig ind, fortæller Krzysztof.
- Men der er mange helt unge, der tager fra Polen til Danmark med 500 kroner på lommen for at arbejde her, og de kender ikke meget til fagforeninger og overenskomster. De tror, det fungerer her ligesom det gør mange steder i Storbritannien, hvor du selv aftaler din løn med arbejdsgiveren.
Det prøvede MDD også på i starten. Men Lager, Post & Servicearbejdernes Forbund fik forhandlet en overenskomst på plads, som sikrer en fast timeløn og et fast timetal: fem timer om dagen, seks dage om ugen.

Netværk for polakker
Selvom overenskomsten er sikret sort på hvidt, har der dog været sager fremme i dagspressen, hvor flere af Krzysztofs landsmænd har anklaget MDD for at snyde med både løn og arbejdstid. Og for mange er det svært at gennemskue hvad de egentlig har ret til, både efter overenskomsten, og hos de danske myndigheder.
Mange får også at vide af arbejdsgiveren, at de skal holde sig fra fagforeningen, fordi den bare vil sende dem retur til hjemlandet. Dermed bliver de lette ofre for arbejdsgivere, der lader dem arbejde for slaveløn.
Derfor har Krzysztof sagt ja til at være med til at oprette et netværk for de polske bladbude i LPSF. Et netværk, som skal sikre, at alle nyankomne polakker indenfor fagforeningens område bliver kontaktet inden for få uger efter ankomsten.
- Det er vigtigt, at de bliver samlet op med det samme. Ikke bare for at sikre, at de har kendskab til deres rettigheder, men også for at hjælpe dem til rette i samfundet. Både hvad gælder bolig, danske myndigheder, og så videre, forklarer Krzysztof.
- Hvis du skal i kontakt med danskere og danske myndigheder, skal det helst ske på dansk eller engelsk. Så godt som ingen polakker, der kommer hertil, kan selvfølgelig dansk, men mange taler også meget dårligt engelsk, siger Krzysztof - på sit udmærkede engelsk.

Møde på restauranter
Ifølge MDD er omkring 100 af deres 800 avisbude polakker. Krzysztof Sawka har personligt kendskab til 20-25 af dem. Det er ikke let at skaffe sig et samlet overblik på en arbejdsplads, hvor man møder op klokken halv tre om natten på forskellige steder i hovedstadsområdet og får udleveret sine avisbundter, for at gå sin natlige rute mutters alene.
- Men vi forsøger at komme i kontakt med dem efterhånden som de bliver ansat. Og prøver at få et møde i stand med dem et eller andet sted, måske på en restaurant, eller måske i fagforeningen, fortæller Krzysztof.
- Vi prøver at få snakket med dem om de problemer, de har, hvad enten det drejer sig om at finde et fast sted at bo, kendskabet til de danske skatteregler, problemer med arbejdsgiveren,og deres ofte meget manglende kendskab til spillereglerne på det danske arbejdsmarked.

1. Maj på polsk
Henrik Forchhammer, faglig sekretær i LPSF, samler trådene i fagforeningens arbejde med at organisere avisbudene. Og en stor del af arbejdet bliver brugt på de udenlandske kollegaer.
Ud over det nyoprettede netværk er et andet vigtigt redskab de jævnlige informationsmøder i fagforeningen for de udenlandske avisbude, hvor der også er en polsk tolk til stede, fortæller Henrik Forchhammer.
Han antager, at der indenfor fagforeningens område - geografisk og overenskomstmæssigt - er omkring 800 arbejdere fra de nye EU-lande.
- De fleste er ansat indenfor bladdistributionen. Og langt de fleste er polakker, men også en del fra Litauen, siger Henrik Forchhammer til Arbejderen, mens han venter på at Krzysztof og tre andre polske deltagere i netværket dukker op til et møde i fagforeningen.
Et trafikuheld, der implicerer to af mødedeltagerne, betyder at mødet må udskydes, så da Krzysztof Sawka dukker op, får Henrik Forchhammer ham til at hjælpe sig med at oversætte en løbeseddel om fagforeningens 1. maj-arrangement til polsk.
- Skriv, at øl og vand og mad er gratis ved vores arrangement. Men husk endelig også at skrive, at ude i Fælledparken må de selv betale for, hvad de spiser og drikker, siger Henrik Forchhammer til Krzysztof.
- Er du sikker på jeg skal skrive det sidste? Det kan jo være, der kommer flere, hvis jeg lader være, svarer Krzysztof.
- Ja, men så kommer de nok også kun den ene gang, lyder svaret.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. maj. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland