Der var hårde ord fra københavnske skifteholds-arbejdspladser til overenskomsten, da Aktionsgruppen Arbejdere Akademikere i lørdags var på bus-rundtur
'Ad helvede til.' 'Skiftehold får ingenting, vi havde håbet på lidt mindre arbejdstid.' 'Jeg tror vi stemmer ret kraftigt nej.'
Der var ikke mange roser til overenskomstforliget, da Aktionsgruppen Arbejdere Akademikere - AAA - i lørdags på Arbejdsmiljøets Internationale Dag sendte en bus rundt til københavnske skifteholdsarbejdspladser.
Bussen var fuld af sikkerhedsfolk fra københavnske og nordsjællandske fagforeninger - og en enkelt akademiker, lektor Anne Richter, fast skribent på AAA`s tidsskrift Arbejde & Sundhed.
Det mest forbandede
- Det er rigtigt godt, at I gør det her, siger bryggeriarbejder Gladys Faulkner, da hun møder aktivisterne ved Carlsbergs Elefantport. Hun sidder i bestyrelsen for Klub 13, og har i mange år kørt på rullende treholdsskift. Det holdt kroppen ikke til, så nu er hun på fast skift, fortæller hun.
- Treholdsskift er det mest forbandede. Det er ad helvede til. Det betyder ikke så meget med varslingen. Det er de rullende skift, der går ud over helbred og familie, understreger Gladys Faulkner.
- Det er fuldt fortjent, siger hun, da hun hører, at AAA dagen før har tildelt 3F`s topforhandler Børge Frederiksen smædeprisen 'Det Forhåndenværende Søm' for det elendige overenskomstresultat for skifteholdsarbejdere.
Håbet på færre timer
På Trykkompagniet i Valby trykker man aviser for Politikens Hus og Berlingske - 200.000 aviser ryger dagligt gennem produktionshallerne. Her arbejder omkring 235 ansatte på rullende treholdsskift, fortæller Preben Clausen, sikkerhedsrepræsentant i pakkeriet. Mange af dem har stemt nej til mæglingsforslaget.
- Vi er meget skuffede over, at forhandlingerne slet ikke har givet noget til os på skiftehold. Vi havde håbet på mindre arbejdstid. For de lange skift går ud over vores helbred. Det giver stress, søvnbesvær og dårlig mave, siger Preben Clausen.
- Vi har fået igennem i lokalaftalen, at natskiftet kun er på 34 timer med betalt frokost. Men det er jo kun, fordi vi er en stor virksomhed, og har et lidt 'følsomt' produkt. Mange mindre arbejdspladser må jo nøjes med, hvad hovedoverenskomsten giver.
Desuden er det et stort problem, at forliget åbner for lokalaftaler om arbejdstider, der er endnu dårligere end hovedoverenskomsten, mener Preben Clausen.
- Her har vi styrken til at sige fra. Men de små arbejdspladser får problemer.
Et ret kraftigt NEJ
På catering-firmaet LSG Skychefs i Københavns Lufthavn har en stærk fællesklub sikret aftaler, der gør at firmaets ledelse har set en økonomisk fordel i at droppe natarbejdet. I stedet er der indført toholdsskift, fortæller fællessikkerhedsrepræsentant Poul-Erik Persson.
- Men jeg ser da også et problem for mindre arbejdspladser, der ikke har den styrke, og hvor arbejdsgiveren måske truer med at lukke biksen, hvis ikke man går med på den værste.
Overenskomstresultatet er simpelt hen for ringe, lyder det fra Poul-Erik Persson
- Vi havde også håbet på kortere arbejdstider. Når du er på eftermiddagsskiftet, så kan man mærke at folk er mere trætte, især sidst på ugen. Så jeg tror vi stemmer ret kraftigt nej.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278