Der er behov for at indføre demokratiske afstemningsregler, så et nej også får konsekvenser, siger OK 2007-initiativet
Der er frustration og raseri blandt 3F`s medlemmer over at se deres klare nej til mæglingsforslaget forvandlet til et ja på grund af Forligsinstitutionens sammenkædningsregler.
Både i debatspalten på 3F`s hjemmeside, på 1. maj-møder landet over, og og i Kolding, Esbjerg, Fanø og Aalborg, hvor buschaufførerne nedlagde arbejdet i protest, var frustrationen i går til at tage og føle på.
Hvis ikke tilliden til overenskomstsystemet skal blive helt undergravet, så må afstemningsreglerne ændres, mener OK-2007-initiativet, der i forbindelse med urafstemningen har kørt kampagne for et nej.
- Vi har indkaldt til en landsdækkende faglig konference allerede den 6. juni. Her vil vi sætte gang i diskussionen om de kommende overenskomster, og i den forbindelse også afstemningsreglerne. Hvis det skal være demokratisk, så skal der være almindeligt flertal, og sammenkædningsreglerne skal væk, siger Bjarne Sørensen, fra initiativets koordineringsgruppe.
- Argumentet for sammenkædning er at man ikke skal lade nogen i stikken. Men 3F`erne kan da med god grund føle sig ladt i stikken netop på grund af sammenkædningsreglerne, mener Bjarne Sørensen
At kalde det samlede afstemningsresultat for et 'klart ja' er også en kraftig overdrivelse understreger Bjarne sørensen.
- Og hvis du tager industriforliget for sig, så var afstemningen 52-48, så det var ikke mange stemmer, der stemte den hjem. Det mest klare er arbejdsgivernes ubetingede begejstring ofr resultatet, og deres 100 procent ja til forliget, påpeger Bjarne Sørensen.
Samme melding lyder fra Mattias Tesfaye, formand for 3F ungdom. Han er stolt af at være med i et forbund, hvor et flertal har stemt nej til OK-forliget
- Det er fedt!. Det viser, at solidariteten med de lavestlønnede, for eksempel lærlingene, stadig eksisterer. Problemet er, at de udemokratiske afstemningsregler alligevel tvinger overenskomsterne ned over hovedet på os, siger Mattias Tesfaye.
Hvis de unge skal melde sig ind og engagere sig i fremtidens fagforeningsarbejde, skal fagbevægelsen til at tage sig lidt sammen, advarer ungdomsformanden.
- Det dur ikke at alting foregår centralt og bag lukkede døre. Unge vil inddrages direkte og vi vil stemme om vores egne overenskomster - det dur ikke at alle brancher blandes sammen i en stor pærevælling, siger Mattias Tesfaye.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278