Reglerne for afstemning om overenskomsten skal ændres, så et flertal bliver respekteret som et flertal, lyder det fra flere store skifteholds-arbejdspladser
- Folk synes, det er det mest vanvittige og det mest udemokratiske, de har været ude for. For mange er det først nu gået op for dem, hvordan afstemningsreglerne er skruet sammen. Og de synes, det er fuldstændigt uforståeligt, at et nej ikke skal gælde for et nej. Holdningen er helt klart, at det skal der ændres på.
Det siger Ken Fischer, fællestillidsmand på LSG Sky Chefs, til Arbejderen. Med over 800 timelønnede på skift er catering-firmaet i Københavns Lufthavn en af landets store skifteholds-arbejdspladser.
Kræver konsekvenser
Poul-Erik Persson, fællessikkerhedsrepræsentant på LSG Sky Chefs, er glad for, at 3F`s medlemmer med deres store nej har udvist ægte solidaritet med de lavtlønnede og med skifteholdsarbejderne.
- Og vi håber da på, at dem, der har forhandlet for os, forstår signalet og drager konsekvenser af, at to tredjedele af deres medlemmer har forkastet det, de har nikket ja til.
Men så hører glæden også op.
- Vi er meget kede af, at det ikke blev et nej, samlet set, på grund af disse her sammenkædningsregler, siger Poul-Erik Persson til Arbejderen.
Det dur ikke med 'bunkebryllupper', hvor alle stemmer bliver talt sammen, uanset hvilken overenskomst og hvilket forbund det drejer sig om, mener fællessikkerhedsrepræsentanten.
- Vi vil hilse det velkommen, hvis det kan blive lavet om, det er helt sikkert.
Der skal gøres noget
På Trykkompagniet er stemningen også lidt trykket oven på afstemningsresultatet.
- Folk er skuffede over, at deres nej ikke gælder. Det burde være sådan, at der bliver stemt efter overenskomst. Og så skal det være sådan, at det er almindeligt flertal for eller imod den enkelte overenskomst, der gælder. Det er i hvert fald min personlige mening, siger Preben Clausen til Arbejderen.
Han er sikkerhedsrepræsentant i pakkeriet og en af dem, der stemte nej ved urafstemningen.
- Det gjorde de fleste nok herude. Jeg har endnu ikke nået at tale med så mange om det. Men vi skal også på et tidspunkt have diskussionen op i fællesklubben. Og jeg er sikker på, at der er enighed om, at der skal gøres noget ved afstemningsreglerne.
Hver OK for sig
Hvis overenskomst-resultatet skulle have haft Preben Clausens stemme, skulle arbejdstiden for skifteholdsarbejde have haft et ordentlig dyk nedad.
- Allerbedst ville det være, om det helt kunne afskaffes, for det er altså usundt. Men seks timer dagligt, 30 timer om ugen kunne være til at levet med. Eventuelt i form af fireholdsskift, siger Preben Clausen.
På Trykkompagniet har man en stor faglig styrke, som gør, at man måske kan hente noget kompensation for det dårlige overenskomst-resultat ind ved lokalforhandlingerne, vurderer Preben Clausen.
- Men det er jo ikke alle, der har den styrke. Og det gør, at det her resultat ikke er solidarisk, understreger Preben Clausen.
Op i 3F`s ledelse
Overenskomst-initiativet OK 2007 har indkaldt til en landsdækkende konference den 6. juni, hvor afstemningsresultatet og ikke mindst afstemningsreglerne vil blive taget under grundig behandling som led i forberedelserne til næste overenskomst-slag.
Initiativet vil også sikre, at spørgsmålet bliver rejst på den kommende uges møder i 3F`s gruppebestyrelser og på hovedbestyrelsesmødet den 10. maj.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278