22 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

PET-arkiv omgår loven

PET-arkiv omgår loven

Tirsdag, 08. maj, 2007, 00:00:00

Søren Søndergaard må ikke få indsigt i sin PET-mappe. PET har nemlig oprettet et særligt arkiv sager af ¤¤historisk interesse¤¤

Sammen med cirka 100 andre personer står Folkebevægelsen mod EU`s repræsentant i EU-Parlamentet, Søren Søndergaard, opført i et særligt register hos PET.
Mange af sagerne er så gamle, at der ikke er nogen som helst efterretningsmæssige grunde til at beholde dem i registret. Alligevel er navne og personlige oplysninger fortsat opført - de har nemlig en 'særlig historisk interesse'.
- PET indrømmer, at oplysningerne om mig ikke har været interessant i over 20 år. Hvis det er sandt skal de overflyttes til Rigsarkivet. Det er helt uforståeligt, hvorfor PET beholder den slags oplysninger. Der er jo ikke tale om oplysninger, som de kan bruge i deres efterretningsarbejde. De papirer skal ud af PET`s hænder og over i Rigsarkivet, fastslår Søren Søndergaard overfor Arbejderen.
Det var flere citater fra bogen 'En højere sags tjeneste, PET under Den Kolde Krig', som fik Søren Søndergaard til at kræve aktindsigt i sin PET-mappe. Bogen beskylder ham for at have sagt at 'Man burde kaste molotovcocktails mod den amerikanske ambassade i anledning af USA`s Mellemamerikapolitik'.
Han har skrevet til justitsministeren og udbedt sig svar på, hvordan PET har haft disse udokumenterede oplysninger om ham liggende i 25 år. Samt hvor mange personer der har haft adgang til disse oplysninger.
Søren Søndergaard kræver det dokument som 'En højere sags tjeneste' bygger sine påstande mod ham offentliggjort. Endelig vil Søren Søndergaard se alle andre oplysninger som PET ligger inde med.
I slutningen af april kom svaret fra ministeren: Hun skriver, at PET kan gemme enkeltsager som har '!en særlig historisk interesse! indtil det skønnes forsvarligt at aflevere dem til Statens Arkiv'. Ministeren svarer ikke på om han kan få udleveret alle oplysninger om sig selv. Det tager Søren Søndergaard som et afslag.
Søren Søndergaard kræver ikke PET`s oplysninger om ham slettet.
- Man sletter heller ikke historiske dagbøger, selvom de er totalt subjektive. Den slags papirer vil være en guldgrube for forskere i et socialistisk og demokratisk system, der skal afdække hvordan efterretningssystemet fungerede under den borgerlige stat.
Han overvejer nu at få aktindsigt i sin mappe via domstolene. Herudover håber han på, at Folketinget vil gå ind i sagen.
Normalt skal PET slette de oplysninger, de ligger inde med efter ti år, hvis der ikke er kommet nye oplysninger til. Men i PET`s særlige historiske arkiv er der ingen forældelsesfrist.
- Jeg har aldrig hørt om det arkiv. Jeg er ikke bekendt med at det er et arkiv som Folketinget har debatteret, vurderer Søren Søndergaard.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. maj. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland