21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

De ramte har ikke en chance

De ramte har ikke en chance

Torsdag, 10. maj, 2007, 00:00:00

300-timers reglen stiller umulige krav til de arbejdsløse i matchgruppe fire. De straffes, fordi de ikke kan dansk, siger socialrådgiver-næstformand

Nedslidt, traumatiseret, syg, uden danskkundskaber. Det er nogle af de begreber, socialrådgiverne bruger, når de kategoriserer arbejdsløse i den såkaldte matchgruppe fire.
Det er den gruppe, der rammes hårdest af den nye 300-timers regel, der tager den ene kontanthjælp fra ægtepar, som ikke har arbejdet samlet 300 timer på to år.
- Socialrådgiverne definerer personer i matchgruppe fire som 'borgere, der ikke umiddelbart vil kunne indgå i jobfunktioner på det ordinære arbejdsmarked'. Det er dybt urimeligt, at de nu mister halvdelen af deres indtægt, fordi de ikke gør det, som vi allerede har anerkendt, at de ikke kan - altså arbejder på ordinære vilkår, siger Bettina Post, næstformand i Dansk Socialrådgiverforening.
Kontanthjælpsmodtagerne bliver placeret i matchgrupperne et til fem, efter hvor gode muligheder de har for at komme i arbejde. Kontanthjælpsmodtagerne i matchgruppe et til tre bedømmes at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, mens matchgruppe fire og fem ikke er i stand til at få et job.
Gruppe fem er så langt fra arbejdsmarkedet, at de helt er undtaget fra 300-timers reglen. Men også matchgruppe fire kan have store problemer med at finde et arbejde, selvom de gerne vil, mener Bettina Post.
- For eksempel regner man med, at man sagtens kan arbejde, selvom man ikke kan et ord dansk. Men arbejdsgiverne vil jo ikke ansætte folk, der ikke kan sproget. Socialrådgiverne, der arbejder med det her, siger, at mange gerne vil arbejde. Men de aner ikke, hvordan de skal skaffe sig et job, forklarer hun.
Selvom kontanthjælpsmodtagerne i matchgruppe fire gerne vil arbejde, er det langt fra alle der kan. Det viser projektet 'familien i beskæftigelse' fra Odense Kommune.
Projektet sendte en snes af de familier, som risikerer at blive ramt af 300-timers reglen, i erhvervspraktik som rengøringskoner og fabriksarbejdere. Det skulle sikre dem senere beskæftigelse.
- Kun halvdelen kunne arbejde så meget, som virksomhederne forlangte. Den anden halvdel var for syge eller for langt fra arbejdsmarkedet, fortæller Søren Heide Petersen fra jobcenteret i Odense til Arbejderen.
Inddelingen i matchgrupper er baseret på socialrådgivernes skøn. Grupperne var oprindeligt tænkt som et internt arbejdsredskab til arbejdsformidlingerne og socialrådgiverne. Men med 300-timers reglen har de ændret deres funktion.
- Pludselig har matchgruppeplaceringen fået betydning for, hvor mange penge, den arbejdsløse får udbetalt. Dermed handler socialrådgiverens arbejde mere om sanktioner end om at sikre kontanthjælpsmodtageren den bedste vej til arbejdsmarkedet, siger Jan Bjerregaard, lektor ved Den sociale Højskole, til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. maj. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland