Det næste Europæiske Sociale Forum bliver måske afviklet i København. I midten af april blev et forslag om at lægge det i Østrig trukket tilbage
af Ole Wugge Christiansen/Monsun
EPA, hvis opgave består i at forberede de sociale fora, gav i midten af april grønt lys for at undersøge mulighederne for at placere det næste Europæiske Sociale Forum, ESF, i Skandinavien, nærmere bestemt i Malmø og/eller København.
I løbet af de næste måneder bliver det afgjort, om ESF i 2008 skal afvikles i København, Malmø eller begge steder.
Kritik fra baglandet
Forslaget om at næste europæiske socialforum skal foregå i København møder dog kritik fra baglandet af sociale bevægelser i Danmark.
Sidste år nedsatte koordinationsudvalget for Danmarks Sociale Forum, DKSF, en arbejdsgruppe, der skulle undersøge mulighederne for et ESF 2008 i København.
Kenneth Haar fra Attac i Danmark kritiserer arbejdsgruppen for at rive sig løs fra DKSF, og han stiller spørgsmålstegn ved, om der er et aktivistisk grundlag for ESF i København.
'ESF må bæres af aktive græsrødder' skriver han i et internt debatindlæg. Han kritiserer her arbejdsgruppen for at være egenrådig og træffe beslutninger uden om DKSF og de sociale bevægelser.
Hvordan enkeltpersoner i arbejdsgruppen 'kan bestemme, hvor forumbevægelsen i Danmark skal hen i de næste år - det er mig helt ubegribeligt,' skriver han. 'Det er, hvad jeg forstår ved de aktives udemokrati'
DKSF skal være vært
Kenneth Haar siger til Modkraft.dk, at det er helt okay med en undersøgelse af mulighederne for et ESF i København, men initiativgruppen kan ikke sige ja på vegne af organisationerne.
- Hvis der skal være et ESF i København, så vil det være naturligt, at DKSF er vært, siger han til Modkraft.
- Det er derfor kommet som en stor overraskelse, at initiativgruppen nu arbejder uden om DKSF, siger han.
Arbejdsgruppens principbeslutning om, at lægge ESF i København, kalder han kontroversiel.
- Man kunne som minimum spørge i DKSF, om der var basis for den beslutning, siger han.
Det er Lars Bohn, der er en af deltagerne i arbejdsgruppen, ikke enig i.
Han siger til Modkraft.dk, at koordinationsudvalget i DKSF ikke er et valgt organ og derfor ikke kan repræsenterer de sociale bevægelser.
- Den gruppe, der blev nedsat af koordinationsudvalget, valgte at undersøge de logistiske og pengemæssige muligheder for at lægge ESF i København. Vores vurdering er, at der skal ske en mobilisering af bevægelser, der som minimun svarer til DKSF for at søsætte projektet, siger Lars Bohn.
Han tror, at modstanden i dele af DKSF mod planen, blandt andet hænger sammen med erfaringerne fra ESF i London for et par år siden, hvor en alliance mellem bystyret og det trotskistiske parti, SWP, udløste udbredt kritik og utilfredshed.
- Men situationen er helt anderledes i København. Her kan der ikke komme nogen sociale trojanske heste og løbe med arrangementet, siger han.
Afgørelse for et stormøde
Lars Bohn siger, at arbejdsgruppen vil lave sin egen konklusion omkring Sankt Hans, og at den derefter vil indkalde til et stormøde for de sociale bevægelser efter sommerferien. Det skal så træffe den endelige afgørelse.
Det betegner Kenneth Haar som en positiv udvikling.
- Vi fik i en mail for nogle få uger siden besked om, at det ikke ville være nogen hindring, hvis DKSF ikke bakkede op. Det er da et fremskridt, at der nu lægges op til at beslutningen tages ved et stormøde, siger han.
En anden arbejdsgruppe afprøver for tiden også mulighederne for at lægge ESF 2008 i Malmø.
En tredje mulighed, der har været diskuteret, har været at både Malmø og København blev værter.
- Faren er, at det kan splitte begivenheden. Og det kræver som minimum, at der findes en ordning, så det ikke koster 70 kroner, hver gang man kører mellem København og Malmø, siger Lars Bohn.
Artiklen har tidligere været bragt på www.modkraft.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278