Danmark er med helt i front - med en hel bataljon og et hovedkvartér - når det gælder om at opruste NATO til at kunne gå i krig over alt i verden
Netop nu træner 700 danske soldater i krig sammen med andre NATO-tropper i Grafenwöhr i Tyskland. Til januar 2008 skal de danske tropper stå klar til at indgå i en del af NATO`s højeste beredskab
- De skal være klar til at blive sendt ud med få dages varsel i en krise, hvor NATO beslutter at gå i aktion, fortæller chefen for den såkaldte NRF 10-styrkes øvelsesafdeling, Tommy Kjær til Arbejderen.
NRF-10 styrken er NATO`s nye angrebsstyrke, som er oprettet for at udføre den nye strategi, som omdanner NATO til at kunne håndtere koflikter overalt i verden.
- Danske soldater skal for første gang være klar til at kunne håndtere 'first in' operationer, hvor de er de første på pletten i deciderede kampoperationer. Den slags operationer er farligere end vi har været vant til, selv i Irak eller Afghanistan. Det siger sig selv, at risikoen er større hvis vi skal ind og fjerne en diktator, hente danske statsborgere ud af et konfliktområde, skille to parter ad, eller hvad NATO nu beslutter, forudser Tommy Kjær.
Han ser ingen problemer i, at den danske hær tager endnu et stort skridt væk fra at være et traditionelt forsvar til at indgå i en angrebsstyrke over hele verden.
- Når vi er ude i andre lande for at afværge terrortrusler, er vi jo med til at skabe sikkerhed herhjemme, lyder logikken fra den danske NRF-10 chef.
- Jeg kan ikke sige præcis hvor NATO kan tænkes at sætte os ind. Men der er masser af inspiration at hente rundt om i verden, mener Tommy Kjær.
NATO-styrken er ikke noget soldaterne har meldt sig frivilligt til at være en del af.
- Alle professionelle soldater, der har tegnet kontrakt med det danske forsvar, risikerer i princippet at blive udtaget. Det er ikke noget vi spørger om folk har lyst til. Det er ikke noget man melder sig til, det er noget man bliver udtaget til, fastslår Tommy Kjær.
Hidtil har Danmark kun bidraget til styrken med jægerkorpset og en mindre spejderenhed. Men nu skal en hel bataljon på ca. 700 mand fra det traditionelle forsvar gøres klar.
Danmark skal også stå for et divisions-hovedkvarter for næsten 10.000 soldater - næsten halvdelen af den i alt 25.000 mand store NATO-styrke. Hovedkvarteret skal være klar til kamp i 2010.
Foreløbig er der sat 130 millioner kroner af til NRF-projektet. Pengene går kun til egentlige øvelsesaktiviteter og dækker ikke indkøb til materiel til den nye styrke.
Læs mere om NATO`s NRF-10 styrke på www.nato.int
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278