Byggefagenes Samvirke København vil sikre, at Ritts billige boliger bliver opført på danske vilkår
af Hans Brinkmann
Byggefagene i København har kontaktet bygherren, som står for opførelsen af de 5000 billige boliger i København Sydhavns-kvarter. Byggefagene vil sikre sig, at overenskomstforholdene er afklaret, allerede inden de første skruer sættes i til september.
- Det kan enten ske ved en tiltrædelsesoverenskomst eller ved at firmaet melder sig ind i Dansk Byggeri, siger Palle Bisgaard, Byggefagenes Samvirke i København.
Fonden for billige boliger, som er bygherre på projektet, er indstillet på, at arbejdet skal udføres på danske vilkår. Det estiske firma har tilsyneladende valgt at melde sig ind arbejdsgiverforeningen. I hvert fald har fonden fået indføjet i kontrakten, at det estiske firma skal melde sig ind hos arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri.
- Så går jeg ud fra, at det med de overenskomstmæssige forhold bliver ordnet ad den vej, siger fondens direktør Knud Erik Busk til www.bygsam.dk
- Men i Byggefagene ønsker vi også en tilpasningsforhandling. Vi har jo talrige erfaringer for, at et medlemskab af Dansk Byggeri ikke er nogen garanti for, at forholdene er i orden, siger Palle Bisgaard.
Derfor tager Byggefagene nu gennem bygherren kontakt til firmaet, så der, allerede inden de første estere når frem, er styr på arbejdsvilkårene.
- Vi vil gerne forhandle direkte med firmaet, hidtil har vi ikke fået noget ud af at lave tilpasningsforhandlinger gennem Dansk Byggeri. Men vi har gode erfaringer med at tilpasse overenskomsten med de udenlandske firmaer, som har gode intentioner. Dem har vi været i dialog med og lavet aftaler med, inden de begyndte arbejdet, siger Palle Bisgaard.
- Derfor opfordrer vi esterne til at gøre det samme. Vi er trods alt dem, der er bedst til at forklare, hvad overenskomsten betyder i praksis. Derfor skal vi have en dialog og en tilpasning af overenskomsten, som sikrer, at de estiske kolleger reelt kommer på danske vilkår, siger Palle Bisgaard.
Byggefagene vil gerne have en aftale, så estiske svende, som er medlem af fagforeningen, kan få trukket kontingent direkte i lønnen.
- Men derfor skal vi stadig ud som fagforeninger og organisere de estiske håndværkere, siger Palle Bisgaard.
Det er det estiske firma Kodumaj, som står for opførelsen af de 5000 boliger. Firmaet har løst lignende opgaver i Norge og Sverige.
Artiklen har tidligere været bragt på EU-fagligt Netværks hjemmeside.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278