Hvis den borgerlige regering skal væltes, skal velfærdskampen i centrum. Konkret skal der mobiliseres til den 31. maj, siger Jørgen Petersen, formand for Kommunistisk Parti
Hvordan kan vi vælte den borgerlige regering og skabe den nødvendige enhed om en ny politik?
Hvordan kan den folkelige bevægelse for velfærd udvikle sig videre frem efter de store demonstrationer den 17. maj og den 3. oktober sidste år?
Det var hoveddiskussionen, da Kommunistisk Parti i weekenden holdt landsledelsesmøde i København.
- Formålet med diskussionen var at få præciseret hvad vi mener, når vi siger vi vil have en ny regering på et nyt grundlag, siger Jørgen Petersen, formand for Kommunistisk Parti.
Ny parlamentarisk situation
- Vores diskussion tog naturligvis sit udgangspunkt i den aktuelle situation, hvor dannelsen af Ny Alliance er i gang med at skabe en større vælgervandring.
- På den ene side bliver regeringens parlamentariske flertal svækket og det er positivt. Det kan måske også svække Dansk Folkepartis indflydelse og betyde en mere human indvandrerpolitik og det er også positivt.
- På den anden side er der ingen tvivl om, at Ny Alliance er et borgerligt parti med en asocial økonomisk politik, som ikke vil ændre grundlæggende på regeringens nuværende kurs. Det kan betyde et forceret opgør om velfærden og presse regeringen til at føre en mere åben og direkte liberal politik, siger Jørgen Petersen til Arbejderen.
Velfærd i centrum
I den situation bliver velfærdsspørgsmålet endnu mere påtrængende og vigtigt, mener Kommunistisk Parti.
- Vi står i den kommende tid overfor nogle vigtige begivenheder. Aftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening skal forhandles på plads. De kommunale budgetter skal vedtages til efteråret og de offentligt ansatte står overfor en overenskomstfornyelse, hvor der er massive krav om højere løn. Den situation skal bruges til at forstærke fokus på velfærdsspørgsmålet. Hvis den borgerlige regering skal væltes, skal velfærdskampen i centrum, siger formanden for Kommunistisk Parti og understreger, at mobiliseringen til den 31. maj skal have høj prioritet.
- Sidste år blev der udviklet en lokal kamp imod udsultningen af den offentlige sektor. Det var meget positivt og det skete blandt andet som følge af en ny alliance mellem fagbevægelsen, ungdommens interesseorganisationer og en række brugere af den offentlige sektor, eksempelvis forældre. Vi ser det som meget vigtigt, at den alliance bliver udviklet og at fagbevægelsen påtager sig et politisk ansvar.
Norske erfaringer
Jørgen Petersen påpeger, at blandt andet erfaringerne fra Norge går i samme retning.
- Her valgte fagbevægelsen at gå meget stærkt ind i en kampagne for at få en ny politik. Samtidig gjorde fagforeningerne deres politiske støtte til partierne afhængig af, om de ville støtte en ny politik. Den kampagne pressede Socialdemokratiet til venstre og betød, at der kom en ny regering, som imødekom en række af de politiske krav der var rejst.
Erfaringerne fra Norge er dog ikke ubetinget positive.
- Al erfaring viser, at det afgørende spørgsmål i forhold til hvilken politik der føres, er den bevægelse der slås udenfor parlamentet, siger Jørgen Petersen.
Landsledelsen besluttede både at se nærmere på de internationale erfaringer og gennemføre en velfærdskampagne til efteråret.
- Vi vil lægge vægt på at skærpe kritikken af det kapitalistiske system og forklare socialismen som det eneste alternativ til kapitalismen.
Diskussion om religion
Landsledelsen diskuterede også den situation der er opstået i kølvandet på Enhedslistens årsmøde, hvor Asmaa Abdol-Hamid er blevet valgt som folketingskandidat.
Hvem Enhedslisten vil vælge som folketingskandidat er deres egen beslutning, en det har medført en større diskussion om venstrefløjens forhold til religion.
På den baggrund blev det besluttet at udarbejde to kronikker, dels om betydningen af international solidaritet med religiøse organisationer, som arbejder på et antiimperialistisk grundlag og dels om det kommunistiske partis forhold til religion.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278