21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kommunekemi sat til salg

Kommunekemi sat til salg

Fredag, 18. maj, 2007, 00:00:00

En kapitalfond eller et privat selskab skal fremover stå for behandlingen af farligt affald i Danmark, advarer affaldsorganisationen Dakofa

Fremover skal et privat udenlandsk selskab eller en stor kapitalfond have ansvaret for at behandle farligt affald som dieselolie, PVC-affald, benzin, batterier, kviksølvholdigt affald, musegift og meget andet.
Kommunernes Landsforening (KL) har besluttet at sætte Kommunekemi i Nyborg til salg.
KL og de to andre ejere (Frederiksberg og Københavns Kommuner) vil af med Kommunekemi, fordi ansvaret for at komme af med det farlige affald ikke længere hviler på kommunerne, men hos dem der producerer affaldet.
- Det er ikke en hjertesag for mig at sælge Kommunekemi. Men det er de vinde, som blæser fra Christiansborg. Jeg tror, at vi får en lodret ordre fra regeringen, hvis ikke vi kigger på selskabet, siger formanden for KL`s teknik- og miljøudvalg og medlem af Venstre, Bjørn Dahl, til Arbejderen.
- De fælleskommunale selskaber som Kommunekemi, Kommunernes Revisionsselskab og Kommunedata kan ikke forblive hos deres nuværende ejere. Det er altså ikke en kerneopgave, som Kommunekemi løser. Der er masser af aktører på det internationale marked. Der vil altid være et marked for håndtering af farligt affald. Og så kan private få en mulighed for at gøre en forretning, forudser Bjørn Dahl.
Det offentligt ejede Kommunekemi nyttiggør og genanvender en stor del af den samlede mængde farligt affald. En del af energien bliver til el. Herudover varmer Kommunekemi alle radiatorer op i Nyborg. Der arbejder cirka 300 hos Kommunekemi.
Affaldsorganisationen Dakofa, der blandt andet organiserer de kommunale affaldsselskaber, affaldsproducenter, affaldsbehandlere og vognmænd inden for affaldsområdet, forudser, at behandlingen af farligt affald i Danmark vil komme på udenlandske hænder.
- De sandsynlige købere er enten en kapitalfond eller en af de store udenlandske operatører. Operatørerne er kun interesserede i at overtage Kommunekemis markedsandel på det danske marked. Derfor kan de lukke fabrikken i Nyborg og i stedet skabe omsætning på de anlæg, de har andre steder, siger Bettina Kamuk fra Dakofas udvalg for farligt erhvervsaffald til Ingeniøren.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. maj. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland