Flere ressourcer! Det er det klare krav fra deltagerne på LO og FTF`s stormøde om den offentlige sektor
Flere penge til flere hænder. Det er det uomtvistelige krav, der vækker størst bifald blandt 200 sjællandske tillidsrepræsentanter, som LO og FTF mandag i sidste uge havde sat stævne i det glamourøse casino-hotel Radisson SAS på Amager.
Stormødet er fjerde og sidste del af et to uger langt roadshow om kvalitet i den offentlige sektor, som de to fagforbund i fællesskab har rullet igennem Århus, Kolding, Ålborg og København. Et fast hold af oplægsholdere, manegement-konsulenter, paneldebattører og teknikere har ved hvert stop kørt repræsentanter for landets 800.000 offentligt ansatte igennem en nøje fastlagt dagsorden.
Møderne skal give de offentligt ansatte tillidsrepræsentanter mulighed for at tanke fagtoppen op med gode idéer til de igangværende trepartsforhandlinger om regeringens kvalitetsreform.
- Vi vil bære de offentligt ansattes dagsorden med ind på de bonede gulve, så regeringen bliver nødt til at forholde sig til dem, siger LO-formand Hans Jensen, før han åbner showet.
Dagsordenen har det event-bureau, som fagtoppen har hyret til lejligheden, på forhånd struktureret i hovedpunkter.
Den varme stol
Udvalgte tillidsfolk bliver inviteret op på scenen, hvor bløde lænestole er stillet frem, til noget der minder om et tv-talkshow. Den unge, kvindelige ordstyrer fra event-bureauet 'Fabel og faktum' spørger deltagerne igennem dagens væsentligste emner.
Johanne Pedersen, der er tillidsrepræsentant på jobcenteret i Gentofte, præsenterer kravet om mindre kontrol og mere tillid. Hun oplever regeringens øgede krav om dokumentation på første hold i sit arbejde.
- Efterhånden er der kun en time om dagen tilbage til kontakt med borgeren. Vi har fem forskellige journalsystemer, som vi skal holde styr på. Jeg har ellers ikke noget imod kontorarbejde. Men ikke når det er unødvendigt som nu. Det er kontrol mere end dokumentation, fortæller hun.
Kirsebærhavens Plejehjem lægger vægt på kravet om øgede ressourcer.
Plejehjemmets tillidsrepræsentant, Jean Petersen, høster bifald, da hun fastslår, at der skal 'flere penge til flere hænder'.
Professor ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, holder oplæg om privatiseringens trussel mod det offentlige. Han opfordrer deltagerne til at kræve 'ro, respekt og ressourcer'.
Spillet om kvaliteten
Tillidsfolkenes egne indspark til kvalitetsreformen er i forvejen inddelt i emner, som skal diskuteres igennem et debatspil. Deltagerne inddeles i grupper og får udleveret emnerne i spørgsmålsform på papir i hver sin farve, hvor der også er plads til at skrive gruppens konklusioner. Hvert tiende minut ringer en klokke, og så skal der skiftes emne.
- I er rigtig, rigtig dygtige. Nu skal der nemlig skiftes emne. Nu skal vi bruge det lysegrønne papir, og det handler om 'medarbejderdreven innovation', lyder ordstyrerens begejstrede stemme mellem klokkens ringen.
Der skiftes mellem gule, orange, grønne og blå sedler, som abstraherer over kompetenceudvikling, fastholdelse af arbejdskraften, prestige omkring det offentlige og bedre ledelse.
Tillidsfolkene er knap så begejstrede. Ved bordene nørkles der for at få de abstrakte emner til at passe på virkeligheden på arbejdspladsen.
Diskussionerne kommer hurtigt til at dreje sig om det samme: økonomien.
- Hvad hjælper det, at vi har indflydelse, hvis der ikke er nogen penge at have indflydelse på, spørger en deltager.
Ros og ressourcer
Debatspillet afløses af en paneldebat med formændene fra Funktionær- og Tjenestemændenes Forbund (FTF), HK, Fag og Arbejde (FOA) og Dansk Socialrådgiverforening. Her samler de faglige ledere op på dagens indtryk.
- Væk med de stramme regler og bureaukratiet, siger socialrådgivernes formand, Henning Breinholt.
- Jeg er helt enig med professor Henning Jørgensen. Vi kræver ro, respekt og ros, fastslår FTF`s formand, Bente Sorgenfrey, før hun bliver rettet af forsamlingen:
Det er ressourcer og ikke ros, de offentligt ansatte kræver.
En del af de emner, der ikke var plads til på debatspillets farvede sedler, kommer på bordet i paneldebatten. En deltager efterlyser for eksempel et regeringsskifte. Men FOA`s formand, Dennis Kristensen, afviser nødvendigheden af at få væltet Fogh.
- Trepartsforhandlingerne giver os en unik mulighed for indflydelse. Velfærdsdebatten har medført nye toner fra regeringen. Fogh er ikke længere så forhippet på sin minimalstat. Han lytter, og må overbevises om at give os bedre rammer, siger han.
En anden vil have fagtoppen til at arbejde imod udlicitering.
- Når nu I snakker om udlicitering, så siger jeg, at man må lige spise brød til. Der er udlicitering og så er der udlicitering. Det er noget helt andet, hvis man udliciterer til en privat organisation, der ikke er profit-drevet, svarer HK`s formand, Kim Simonsen.
Arrangørerne opsummerer, at der er stor overensstemmelse mellem hvad tillidsfolkene og fagtoppen ønsker og arbejder for.
- Tillidsrepræsentanterne har fortalt os, hvad de vil vægte ved trepartsforhandlingerne, og det er heldigvis det samme, som vi selv vægter. De kræver medarbejderindflydelse, bedre seniorpolitik, efteruddannelse og de ressourcer der skal til. Hvis forhandlingerne ikke sikrer os de grundlæggende rettigheder, så går vi, erklærer FTF`s formand Bente Sorgenfrey efter konferencen.
Men det er et problem, at konferencen er sammensat, så en række centrale problemer bliver overset, mener en deltager.
- Konferencen er et godt initiativ. Men fagtoppen tager ikke ordentlig fat om årsagerne til kontrol og nedskæringer: Regeringen og dens plan om at privatisere den offentlige sektor, siger Jens Borking fra Forbundet Træ-Industri-Byg til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278