EU skal blande sig meget mere i både socialpolitik og udenrigs- og sikkerhedspolitik, lyder udspil fra SF i anledning af at Fogh diskuterer ny forfatning med Merkel
Der skal pustes liv i EU`s afdøde forfatning. Og SF`s EU-ordfører Anne Grete Holmsgaard vil gerne være med til at blæse. Hun er netop barslet med fire vidtgående temaer for, hvordan der igen kan blive sat fart på unionsopbygningen og forfatningen kan blive vækket til live.
EU skal fremover stå for en 'stærkere socialprofil og sikring af nationale velfærdssystemer'. Konkret bør Danmark '!tilslutte sig ønsket om en Ôprotokol for en social union` som også EU-Parlamentet i deres forslag er inde på', fastslår SF`s EU-ordfører i sit udspil.
Også på andre områder er SF klar til at gå langt. Der skal mere gang i EU`s sikkerhedspolitik:
'Vi skal have formuleret en retning i den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik. EU's fælles politik på det her område skal fokusere på den civile del af sikkerheds- og udenrigspolitikken, på international lov og ret, på en styrket udviklingspolitik', mener Anne Grete Holmsgaard.
SF`s anbefalinger til en ny forfatning kommer samtidig med at statsminister Anders Fogh i går mødtes med EU`s formand, den tyske forbundskansler Angela Merkel. Over frokosten var spørgsmålet om forfatningen på dagsordenen.
Hos Folkebevægelsen mod EU er man ikke i tvivl om, hvad budskabet fra Danmark burde være:
- Anders Fogh Rasmussen bør minde Merkel om, at EU-grundloven er død efter det franske og hollandske nej i 2005. Hvis de fortsat vil ignorere de folkelige, demokratiske afgørelser og fortsætte genoplivningen med en lettere ændret tekst, bør de i det mindste sende det til folkeafstemning - også i Danmark, fastslår Ditte Staun, talsperson for Folkebevægelsen mod EU.
Heller ikke SF nævner folkeafstemning med ét ord i sit nye EU-udspil.
- Alle nye EU-traktater bør sendes til folkeafstemning herhjemme, som vi har demokratisk tradition for. Vi har al mulig grund til at forvente afgørende suverænitetsafgivelser, hvilket grundloven kræver folkeafstemning om, fastslår Ditte Staun og fortsætter:
- Det tyder på, at der flyttes betydelig beslutningskompetence på betydelige politikområder til EU. Derfor vil vi gå i front for kravet om en folkeafstemning.
En foreløbig skitse til en ny forfatning ventes klar til EU-topmødet den 21-22. juni.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278