21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Østaftale skrottes før tid

Østaftale skrottes før tid

Fredag, 25. maj, 2007, 00:00:00

Der er ikke brug for udfasning men for, at den nuværende østaftale bliver overholdt, mener Morten Rasmussen, næstformand i 3F Logistik og Byg i Århus

Vi har brug for arbejdskraften, og derfor skal det være lettere for østarbejdere at arbejde i Danmark.
Sådan lyder Claus Hjort Frederiksens (V) begrundelse for at foreslå østaftalen droppet før tid.
'EU-udvidelen har ikke ført til ubalancer på det danske arbejdsmarked. Tværtimod har østeuropæisk arbejdskraft bidraget positivt til at afhjælpe flaskehalsproblemer i flere brancher', siger beskæftigelsesministeren i et notat til partierne bag østaftalen, som holdt møde onsdag.
Den nuværende østaftale er planlagt til at ophøre med udgangen af 2009. Men på mødet fremlagde Hjort Frederiksen en plan for en hurtigere afvikling, så der kan komme yderligere gang i import af arbejdskraft fra Østeuropa.
Forslaget falder ikke i god jord hos næstformand Morten Rasmussen fra 3F Transport, Logistik og Byg i Århus. Han har svært ved at genkende, at der ikke er problemer.
- Der er ikke brug for udfasning men for, at den nuværende østaftale bliver overholdt. Hvis vi skal plattenslagerne til livs, og dem findes der stadig rigtig mange af, så er der brug for håndfaste myndigheder og en fagbevægelse med myndighed til at tjekke, at tingene er i orden. Vi har politiets ord for, at de ikke har ressourcerne til at gennemføre den kontrol, der er nødvendig. Enten må kontrollen overlades til en anden myndighed eller fagforeningerne, siger han til Arbejderen.
Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet, er til gengæld ikke afvisende overfor en udfasning af østaftalen.
- Hvis den går hånd i hånd med øget myndighedskontrol, og den sker på de overenskomstdækkede virksomheder, hvor der er en konfliktret, så siger vi ikke på forhånd nej til forslaget. Det er et fint udgangspunkt for videre drøftelser, siger Gunde Odgaard til Arbejderen.
Han er enig i, at det er nødvendigt at fastholde en høj grad af kontrol og udbygge de forskellige myndigheders mulighed herfor. Endelig mener han, at det er vigtigt, at fagbevægelsen får at vide, hvor firmaerne er i gang, for at kunne tjekke om alt foregår som det skal.
Både de Konservative og de Radikale tager vel imod beskæftigelsesministerens forslag om en udfasning af østaftalen før tid. Det samme gør Socialdemokraterne og SF.
Arbejderen forsøgte forgæves i går at få uddybende kommentarer fra både SF og Socialdemokraterne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. maj. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland