LO stemte på EFS` kongres for at faglige rettigheder skal ind i EU-grundloven. Betyder det flere Vaxhom-sager ved EF-domstolen vil det kun styrke fagbevægelsen, mener LO
Charteret om grundlæggende rettigheder skal skrives in i den kommende EU-grundlov. Det mener den europæiske sammenslutning af LO`er, EFS. Og det mener det danske LO - også selv om det vil betyde at EF-domstolen får endnu større kompetence til at dømme om aftale- og konfliktret.
Derfor stemte LO`s repræsentanter på EFS-kongressen i sidste uge ja til at aktionere og demonstrere for, at Charteret ubeskåret får 'utvetydig bindende status' i en kommende EU-grundlov., og at Charteret bliver 'fuldt anerkendt i EU-lovgivningen.'
LO-sekretær Marie-Louise Knuppert er helt på det rene med, at det vil styrke EF-domstolens kompetence på området. Og at man sandsynligvis vil se en stigning af sager som Vaxholm og Viking Line-sagen
- Det kan man da meget nemt forestille sig. Det kan godt være det bliver resultatet. Men det betyder så også, at der bliver sendt et meget klart signal til arbejdsgiverne om, at der er nogle rettigheder, der gælder for arbejdstagere i Europa, og dem skal man overholde.
Men kan det ikke også betyde, at den danske aftaleret kommer under pres?
- Nej, det tror jeg ikke.
Men hvis man ser på de sager, der kører nu, så er aftale- og konfliktretten vel under pres?
- Ja, men det er den jo sådan set hele tiden. Jeg er ikke bekymret for det danske aftalesystem. Det bygger på, at vi har stærke organisationer både på arbejdsgiver- og arbejdstagerside. Og det er den bedste garanti for, at den danske aftalemodel fortsætter, siger Marie-Louise Knuppert.
Ifølge professor i EU-ret ved Københavns Universitet, Hjalte Rasmussen, er Charteret ikke andet end en afskrivning af andre, internationalt anerkendte rettigheder Den eneste grund til at skrive rettighederne ind i EU-grundloven er at give EF-domstolen fortolkningsretten, mener Hjalte Rasmussen.
- Dilemmaet er, at ingen kan forestille sig, hvad dommerne kan og vil benytte charterrettighederne til, understreger Hjalte Rasmussen.
Den svenske LO-formand Wanja Lundby-Wedin blev på kongressen i Sevilla valgt til ny formand for EFS. Det er dog EFS` genvalgte generalsekretær John Monks, der reelt tegner organisationen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278