Falck-ledelsens forsøg på at bryde overenskomst-konflikten ved hjælp af underleverandører. Det førte i går til blokader rundt omkring i landet
Det er ikke kun akut ambulancekørsel, og andre livs- og helbredsreddende opgaver, der bliver løst af Falck efter at de omkring 4000 Falck-reddere i går gik ud i en overenskomst-konflikt..
Tilsyneladende har Falck-ledelsen entreret med en række underleverandører, som Falck videreformidler kunderne til. Ifølge Kommunikationschef i Falck Louis Honoré kunne Falck i går formiddag formidle opgaverne videre til 'kollegaer i branchen,' så strejken var uden effekt.
Falck-.reddere etablerede ifølge ritzau i løbet af i går blokader ved flere af disse 'kollegaer'. Og Falck kan sandsynligvis se frem til at blive trukket i arbejdsretten for brud på spillereglerne. En sympatikonflikt kan også hurtigt sætte en stopper for, at fagligt organiserede deltager i strejkebryderiet.
Vil gå i Arbejdsretten
Ifølge aftalen om nødberedskab, som Falck-ledelsen har skrevet under på, omfatter nødberedskabet kun akut ambulancekørsel og andre livs- og helbredsnødvendige opgaver. Men kommunikationschefen henholder sig til, at det ikke er reddere, der er sat til strejkebryderiet.
- Vi skal først og fremmest betjene kunderne. Om vi skal i arbejdsretten, må vi se, siger Louis Honoré til DR`s Radioavis.
Meget af strejkebryderiet er sket i Københavnsområdet. Frank Johansson, fællestillidsmand for de knap 600 københavnske reddere, var ikke til at træffe i går eftermiddag. Men i et interview tidligere på dagen understregede han overfor Arbejderen, at der er stort sammenhold blandt redderne, og at de er indstillet på en langvarig konflikt.
- Konflikten er lovligt varslet. vi strejker til vi får en løsning. Falck skal have penge med, hvis vi skal gå til forhandlingsbordet. De krav, vi har fremført, er ultimative, siger Frank Johansson.
Står fast på kravene
Kravene er, at også reddere på skiftehold skal have kompensation for vagter, der flader på skæve helligdage. Og så skal alle reddere have lønstigninger mindst svarende til dem der blev resultatet af Transportforliget.
Frank Johansen har selv siddet med i forhandlingsudvalget under overenskomstforhandlingerne, og har her oplevet en ledelse, der tilsyneladende bare ikke ville forhandle.
- Vi har ellers tjent store penge til firmaet, hele 427 millioner kroner før skat sidste år. Ledelsen har presset os til det yderste, med masser af overarbejde og inddragelse af frokostpauser med mere. Nu forlanger vi noget til gengæld. Og det står vi fast på, siger Frank Johansson.
I løbet af få dage vil alle københavnske falck-reddere blive indkaldt til et fælles stormøde for at diskutere konflikten oplyser fællestillidsmanden til Arbejderen.
Nødberedskab
Hverken liv eller helbred sættes på spil, fordi Falck-redderne strejker. Der er efter aftale mellem parterne etableret et nødberedskab, som omfatter al akut kørsel.
Det gælder for eksempel ambulancekørsel efter opkald til 112, brandudrykninger, lægeordinerede akutte indlæggelser, metadonudlevering og kranvognskørsel i forbindelse med alvorlige færdselsuheld, hvor politiet eller brandmyndighederne er tilkaldt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278