Sundhedshuset støtter familier, enlige og ældre på hele Nørrebro i København. Alligevel skal huset nu lukkes
Mange af beboerne på Nørrebro i København slås med fattigdom og sociale problemer, men i Sundhedshuset på Kapelvej har de et unikt og velfungerende tilbud. Siden oprettelsen i 1999 har det dannet ramme om sundhedsfremmende og socialt arbejde for kvarterets familier, enlige og ældre. Men det er snart slut. Et flertal i kommunens Børne- og Ungdomsudvalg har netop besluttet at lukke Sundhedshuset.
- De fleste i kvarteret kender os, og er vant til at de kan kigge forbi, hvis de har problemer. Det kan være alt fra børnenes tænder til knas med ægteskabet. De bliver altid mødt med åbne arme, og det giver en enorm tryghed og tillid, at vi følger dem gennem hele livet, siger Susanne Uggerly, som er koordinator i Sundhedshuset, til Arbejderen.
- Samtidig giver det de sundhedsplejersker og socialarbejdere, der kommer i huset, en god faglig udveksling, tilføjer hun.
Tryghed fra vugge til grav
Allerede før Nørrebros beboere kommer til verden, er de vant til at komme i Sundhedshuset. 70 procent af de vordende mødre på Nørrebro er tilknyttet en af husets mødregrupper, som starter allerede under graviditeten og følger den nybagte mor et år efter fødslen.
- Vi har jordemoderkonsultation og flere forskellige mødregrupper. Både for helt almindelige, nybagte mødre og nogle med særlig fokus for unge mødre eller mødre af anden etnisk herkomst. I grupperne mødes mødrene og laver mad og udveksler erfaringer med hinanden om alt fra kostråd til børneopdragelse. Vi har fast tilknyttede sundhedsplejersker, og der bliver arrangeret ture rundt til børnevenlige steder i lokalområdet. Vi har også en ugentlig caféaften for enlige mødre og en legestue for fædre på barsel, fortæller Susanne Uggerly.
Familierne mister ikke kontakten til Sundhedshuset, når de træder ud af mødregrupperne. - Hver onsdag eftermiddag har vi åbent hus. Her kommer altid mellem 10 og 20 familier. De har tit supplerende spørgsmål om børnenes sundhed til sundhedsplejersken. Men de kan også komme for at få en snak med familierådgivningen, hvis de har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen, eller med den gratis psykolog. Så har vi åben tandpleje hver tirsdag og ældrerådet har oprettet en rådgivning om ældres rettigheder, hjemmepleje og den slags, siger Susanne Uggerly.
Sundheden sparet væk
Selvom Nørrebros beboere har vænnet sig til Sundhedshusets åbne døre, bliver de nu lukket inden årets udgang. Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsudvalg har besluttet at nedlægge huset for at spare det årlige driftsbudget på lidt over en halv million kroner. Ninna Thomsen fra SF, som sammen med Socialdemokraterne og De Radikale stemte for lukningen, medgiver, at det ikke var nogen nem beslutning.
- Ingen i udvalget havde lyst til at lukke Sundhedshuset. Men der er underskud i Børne- og ungdomsforvaltningen, og da vi er nødt til at holde kommunens skoler og børneinstitutioner åbne, betyder det, at vi må finde besparelser et andet sted. Vi er jo tvunget til at overholde regeringens serviceloft, forklarer hun.
Beslutningen vil lade et helt kvarter i stikken, mener Susanne Uggerly.
- Det virker som om, politikerne ikke ved, hvad de gør. De sidste otte år har vi arbejdet med at forebygge på social-, integrations- og sundhedsområdet i et område med mange sårbare grupper. Alle disse tilbud forsvinder nu, og det er utrolig sørgeligt, siger hun.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278