20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vi har fået i pose og sæk

Vi har fået i pose og sæk

Fredag, 01. juni, 2007, 00:00:00

Hvert år pumpes milliarder af kroner ud til mere velfærd. Og børnefamilierne har fået tusindvis af ekstra kroner til rådighed siden 2001, konkluderer Venstre

Danskerne er verdens lykkeligste folk - punktum!
Dét konkluderede Venstre ved Folketingets afslutningsdebat i går.
En helt almindelig faglært familie, der bor i eget hus og har to små børn, har med regeringens politik fået 35.000 kroner mere til rådighed om året end i 2001. Bor familien i en lejebolig er gevinsten på 28.000 kroner, lød det glade budskab fra Venstres ordfører, Troels Lund Poulsen.
- Jeg er i dag, som Venstres repræsentant for verdens lykkeligste folk, glad for at kunne lægge ud med at fortælle, at Danmark nu har haft en VK-regering siden slutningen af 2001. Og på de fem et halvt år er der sket store og markante forbedringer. I første halvår af 2001 måtte ældre københavnere 30.962 gange vente forgæves på en kommunal hjemmehjælper. I dag er virkeligheden en anden. Alle ældre er nu herre i eget hus, fastslog Troels Lund Poulsen.
Det blev starten på en opremsning af, hvor godt det går med ventelisterne på sygehusene og resten af det velfærdssamfund, som regeringen ifølge sit eget regnestykke har pumpet 35 milliarder kroner ekstra i siden 2001.

S forsvarer udbud
Når det gjaldt om at nå ud over at kritisere regeringen og selv komme med bud på både indhold og finansieringen af velfærden, havde Socialdemokraterne det svært i gårsdagens debat.
- Vi vil fastholde skattestoppet i den næste valgperiode. Herudover vil vi nedsætte en skattekommission, der skal se på, hvordan skattesystemet kan indrettes fremover, lød det fra Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt.
Hun afviser at komme ind på, hvor mange offentligt ansatte der skal til for at sikre den offentlige service og giver samtidig kommunerne frie hænder til at udlicitere:
- Vi vil ikke blande os i, om kommunerne vælger at udlicitere, og i givet fald hvilke opgaver der udliciteres. Vi vil heller ikke blande os i, hvor mange penge en kommunalbestyrelse vælger at bruge til bureaukrati i forbindelse med en udlicitering, fastslog S-formanden.
Oppositionen havde dog fundet sammen om et velfærdsforslag, der pålægger regeringen '!at sikre økonomi og råderum til at kommuner og regioner kan leve op til de forventninger, som regeringen har skabt hos befolkningen med løfter om bedre og mere velfærd, især i forhold til børn, folkeskole, ældre og sundhedsbehandling, herunder også en plan, der sikrer kvalificeret arbejdskraft i fremtiden gennem målrettet uddannelsesindsats og systematisk arbejde for ordentlige løn- og arbejdsforhold.'
Ved redaktionens afslutning var forslaget endnu ikke sendt til afstemning. Men alt tyder på, at Dansk Folkeparti endnu redder regeringen på målstregen.
Men der blev da ridset i Venstre glansbillede af velfærdssamfundet Danmark.
- Hvis man giver skattelettelser på mange milliarder kroner, flytter man en del af samfundsøkonomien fra det, vi fælles bestemmer over, til det, enkeltpersoner bestemmer over. Og vi ændrer velfærden fra at være noget vi fælles bruger og betaler over skatten, som sygehuse, børnehaver, ældrepleje, til i stedet at være noget der betales af forsikringsordninger og brugerbetaling, som derfor bliver markedsstyret i stedet for demokratisk styret, advarede Enhedslistens Per Clausen.

Mere magt til EU
Den stod ikke kun på indenrigspolitik, da Folketinget i går gjorde status. Også fremtiden for den vragede EU-forfatning fik et par ord med på vejen af statsministeren.
- Der er brug for en ny traktat. Og nu ser der ud til, at komme skub i processen. Fra dansk side arbejder vi på, at en ny traktat kan træde i kraft inden EU-parlamentsvalget i 2009, fastslog statsministeren.
Det kræver i praksis, at der findes en politisk afklaring senest i løbet af efteråret.
- Der er mange gode elementer i forfatningstraktaten, som kan bruges i en ny EU-traktat. Især er det vigtigt, at vi fastholder en effektiv måde at træffe beslutninger på. Regeringen lægger vægt på, at vi ikke genåbner det kompromis om EU`s institutioner og beslutningsprocedurer, som var en del af forfatningstraktaten, oplyste Anders Fogh.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. jun. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland