Falck har indkaldt for få reddere til nødkørsel og presser dem ud over alle grænser, mener 3F. Falck afviser også at udvide antallet af reddere ved udvidet nødberedskab
En arbejdsdag på op til 24 timer. Det er hvad Falck-ledelsen byder de reddere, der tager sig af nødberedskabet under den igangværende konflikt.
Det er brud på aftalerne om nødberedskab, mener reddernes fagforbund 3F, der derfor har anmodet om fællesmøde om sagen. Om nødvendigt vil forbundet bringe sagen for Arbejdsretten.
Aftalerne om nødberedskab opridser en række arbejdsfunktioner, som skal friholdes i tilfælde af konflikt. Det er cheferne for Falcks regionale driftsplanlægningscentre, der har ansvaret for hvor mange reddere og med hvilke kvalifikationer, der skal sættes af til at klare disse opgaver.
Men antallet af reddere og nødberedskabs-opgaver passer slet ikke sammen, forklarer Ebbe Vang, sekretær i Reddernes Landsklub.
- Vores fællestillidsrepræsentanter har flere gange bedt ledelsen om at udtage flere folk til opgaverne. Men de får et blankt nej, oplyser Ebbe Vang til Arbejderen.
Et af de helt grelle eksempler er fra Ringsted, hvor der normalt er fire reddere i 12-timers- vagter til at klare akutberedskabet. Her har ledelsen kun udpeget to reddere. Og det betyder at de må køre 24 timer i træk, forklarer Ebbe Vang.
- De vil åbenbart køre denne her konflikt så billigt som muligt. Samtidig forsøger de via pressen at give det indtryk, at det er os, der har skylden, i hvis noget skulle gå galt.
Medens Falck-ledelsens misligholdelse af nødberedskabet sandsynligvis er på vej til Arbejdsretten, har Falck-ledelsen omvendt indklaget 3F for misligholdelse.
Aftalerne om nødberedskab omfatter ud over udrykningskørsel via 112 blandt andet også 'lægeordinerede akutte indlæggelser, herunder kørsel med patienter til dialyse- kemo og strålebehandling...' Aftalerne nævner derimod intet om hjemkørsel, og derfor har Falck-rederne hidtil betragtet det som konfliktramt arbejde.
Men Falck-ledelsen har valgt at fortolke aftalerne sådan, at at hjemkørsel af dialyse-, kemo- og strålepatienter -- der næppe kan betegnes som akut. også hører under nød-kørsel, og vil have sagen prøvet ved Arbejdsretten.
3F og Reddernes Landsklub har, for at undgå mere 'gidsel-hetz' fra Falck-ledelsen, valgt at tage hjemkørslen af disse patienter med i nødberedskabet. - samtidig med at landsklubben fastholder kravet om flere reddere til nødberedskabet, oplyser Ebbe Vang.
De københavnske Falckreddere,der har egen overenskomst og egen nødberedskabs-aftale, vil også gerne lægge hjemkørslen ind under nødberedskabet - hvis kørslen varetages af reddere, udtaget til opgaven.
- Men det har ledelsen sagt nej til. De har meddelt os, at de ikke er interesseret, hvis der skal ekstra folk på opgaven, oplyser de københavnske rederes fællestillidsmand Frank Johansson til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278