Da Thatcher kom til regeringsmagten i Storbritannien i 80`erne, indledte hun en bevidst underminering af fagbevægelsen. Da Fogh-regeringen kom til magten i 2001, lagde den ud med en såkaldt ¤¤frihedspakke¤¤ til arbejdsmarkedet
Trods navnet var det hovedsagelig en pakke med forbud, som trinvist er blevet gennemført. Oven i købet forbud, som rammer direkte ind i den frie aftaleret.
For eksempel må fagforbund og arbejdsgiverforeninger ikke længere aftale, at man skal være medlem af den fagforening/arbejdsgiverforening, der har indgået overenskomsten for at blive ansat på en overenskomstdækket virksomhed.
Det er også blevet forbudt at overenskomster sætter grænser for arbejdsgivernes mulighed for at indføre deltidsarbejde. Det er en 'frivillig' sag mellem arbejdsgiveren og den enkelte ansatte - som arbejdsgiveren har hånds-. og ledelsesret over.
Samtidig er der også blevet indført 'friheder', herunder frihed til at danne tværfaglige discount-a-kasser i konkurrence med fagbevægelsens a-kasser.
Forbudene i 'frihedspakken' stemmer nøje overens med lignende tiltag, der i 80``erne blev gennemført af Storbritanniens nye premierminister, Margaret Thatcher. Også hun startede med at forbyde eksklusivaftaler og 'liberalisere' arbejdstiden.
Det lange seje træk
Fogh og Hjort har fået god hjælp af dommen mod eksklusivaftaler ved menneskeretsdomstol i Strassbourg, og EU-direktivet om deltidsarbejde fra Bruxelles. Men det er karakteristisk, at den danske lovgivning lige har fået en ekstra skrue.
Dog har regeringen måttet opgive enkelte punkter i 'Frihedspakken', herunder en plan om etablering af en statslig, tværfaglig a-kasse.
Den nyliberale tænketank CEPOS har gentagne gange kritiseret regeringen for ikke at være hurtig nok på den nyliberalistiske reform-aftrækker.
Flere ministre har dog understreget, at det vigtigste ikke er at trække hurtigt, men at ramme plet.
I februar 2004 forklarede beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen i et interview i Børsen regeringens langsigtede strategiske mål sådan her:
'De to grundpiller er skattestop og bremsen på væksten i den offentlige sektor. Hvis stat, amter og kommuner ikke får flere penge, men økonomien fortsat vokser, vil den private sektor løbe fra den offentlige sektor. Det tager tid, før effekten slår igennem. Men efter ti år vil den offentlige sektor kun være øget med fem procent, mens den private er blevet 20 procent større. så opstår et nyt Danmark.'
Så sent som i sidste måned manede indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen også til besindighed:
- Vi kan nå langt uden at behøve at blæse for kraftigt i basunen. Som privatiseringsdebatten ser ud nu, er ideologien ved at køre af sporet. Det er ikke befordrende at presse en dagsorden frem. Men bare rolig, det kommer, sagde han på CEPOS` privatiseringskonference i starten af april.
Hjort Flytter målet
David Gibson, konsulent i 3F`s Offentlige Gruppe, er født i England og kender derfor lidt til forskellene og lighederne mellem de to lande.
- Fogh og Hjort siger jo ikke, at de vi gennemføre det samme som Thatcher har gjort i Storbritannien. Men de siger ét og gør det modsatte, siger David Gibson.
- For eksempel siger Hjort, at han 'selvfølgelig' slutter helt op om den danske model og ønsker stærke parter på arbejdsmarkedet. Men samtidig er han nu ude med at ville ophæve Østaftalen før tiden. Så han spiller ikke åbent spil. Han flytter målstolperne hele tiden.
David gibson erkender, at regeringen i vidt omfang kan dække sig ind under, at flere beslutninger, der angriber dansk fagbevægelse, bliver taget uden for danmark.
- Nu venter vi jo på en dom i Vaxholm-sagen. Men hvis den kommer til at gå fagbevægelsen imod, så kan du være sikker på at fogh og Hjort står der og er parat til at eksekvere dommen, advarer David Gibson
Thatchers lovgivning mod fagbevægelsen var dog langt skrappere end de tiltag, vi indtil nu har set herhjemme, vurderer David Gibson.
- Hun kriminaliserede simpelt hen retten til konflikt og sympatikonflikt. Og hun var så snu, at hun tog fagforbundene ét efter ét. Det sidste er værd at være opmærksom på herhjemme. Vi må stå sammen om de angreb, der kommer, ellers risikerer vi at vi bliver spillet ud mod hinanden, siger david Gibson.
Frihedspakken:
* Fremsættelse af forslag om sikring af retten til at indgå aftale om deltidsarbejde
* Fremsættelse af forslag om etablering af statslig, tværgående a-kasse og om ophævelse af forbud mod tværfaglige a-kasser
* Igangsættelse af et udvalgsarbejde med det formål at sikre, at krav om medlemskab af bestemte foreninger ikke forhindrer nogen i at udøve deres erhverv
* Fremsættelse af forslag om et optjeningsprincip for kontanthjælp
* Drøftelse med arbejdsmarkedets parter om bedre arbejdsmiljø
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278