EU-systemet blander sig direkte i, hvad og hvor hårdt 30 forbrydelser skal straffes - regeringen forholder sig tavs og undviger spørgsmål
Det var en ret tavs justitsminister, som i fredags mødte op i Folketingets Retsudvalg for at redegøre for regeringens holdning til fælles minimumsstraffe i EU.
EU-systemet er gået i gang med at vedtage fælles minimumsstraffe indenfor cirka 30 områder på en såkaldt positivliste over grænseoverskridende kriminalitet. Listen omfatter forbrydelser der spænder fra racisme, piratkopiering, miljøforurening, groft hærværk og mord.
- Listen definerer ikke de enkelte forbrydelser nærmere. Det er et problem. Er abort eksempelvis mord? Det synes vi ikke i Norden, men det gør man i flere af de sydlige, katolske EU-lande. Der er stor forskel på de enkelte landes straffesystemer, siger Enhedslistens retsordfører Line Barfod til Arbejderen. Hun deltog i samrådet med justitsministeren.
Enhedslisten opfordrer til, at der skrives ind i den nye EU-forfatning, at EU ikke skal beskæftige sig med fælles strafferet. Men det afviste ministeren at forholde sig til.
Både EU`s ministerråd og EU-kommissionen har vedtaget regler om fælles minimumsstraffe, som skal følges i medlemslandene.
- Især EU-kommissionen har meget klart sagt, at EU er ét fælles juridisk område. Efter vedtagelsen af den fælles arrestordre, har EU for alvor fået blod på tanden, og sat fart i harmoniseringen af en egentlig fælles EU-strafferet, advarer Line Barfod.
Det er en dom fra EF-Domstolen fra september 2005, som giver EU-Kommissionen medhold i, at medlemslandene kan tvinges til at indføre minimumsstraffe.
I slutningen af april vedtog EU, at organiseret piratkopiering skal straffes med bøde på op til 2,2 millioner kroner eller fængsel op til fire år. Direktivet blev vedtaget med kvalificeret flertal - og Danmark kunne ikke modsætte sig lovgivningen.
Samme måned besluttede EU, at 'offentlig bifaldelse, benægtelse eller grov bagatellisering af folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser' skal straffes med ét til tre års fængsel.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278