20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forhandlinger under pres

Forhandlinger under pres

Fredag, 15. juni, 2007, 00:00:00

Går det efter regeringens plan, slutter treparts-forhandlingerne om kvalitetsreformen i dag. Usikkerhed til det sidste om hvorvidt et udspil får fagbevægelsens stempel.

Forhandlingerne mellem fagbevægelsen, de offentligt ansattes arbejdsgivere og regeringen fortsætter. Planen om i dag at præsentere et udspil til en bedre offentlig sektor holder.
Det forsikrede Finansministeriets presseinformation i går. Ellers er det sparsomt med informationer fra ministeriet. Det kan ikke lade sig gøre at få oplyst det nøjagtige tidspunkt for offentliggørelsen af udspillet. Heller ikke om, og i så fald hvornår, der er aftalt nye møder i forhandlingskredsen. Samtidig lyder det fra presseinformationen, at 'der forhandles hele tiden'.

Indenfor - udenfor
Tidligere på ugen fik finansminister Thor Pedersen sat kniven for struben som betingelse for fagbevægelsens medvirken til en kvalitetsreform. Store offentlige forbund som FOA, Danmarks Lærerforening og BUPL truede med at trække sig fra forhandlingerne, hvis ikke regeringen lukkede op for pengekassen.
Udtrykt på følgende måde af Dennis Kristensen, FOA`s forbundsformand:
- Regeringen vil købe vores navn for at legitimere dens projekt, men det får de ikke gratis.
Onsdag valgte de offentligt ansattes forbund imidlertid at fortsætte trepartsdrøftelserne. Samtidig var de enige om, at der er lang vej til et resultat, som de vil skrive under på.
- Det er afgørende, at det bliver synligt for den enkelte offentligt ansatte, at der nu kommer bedre vilkår. Vi kan ikke leve med, at regeringen skaber tårnhøje forventninger til kvaliteten, men ikke vil gøre det praktisk muligt at leve op til dem, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.
Hun anerkender, at regeringen har bevæget sig siden de første forhandlinger, 'men langt fra nok'.
- Nu vil vi teste, om regeringen har viljen, når det kommer til stykket, understreger Bente Sorgenfrey.

Det vil de have
De enkelte forbund har været fremme med en række krav, som betingelse for at netop de accepterer en aftale.
For FOA er især to krav meget centrale. Deltidsansatte skal have ret til at gå op i tid, og det skal udløse flere penge til arbejdspladsen.
- Og så bør en trepartsaftale føre til reelle seniorjob, hvor arbejdstiden sættes ned uden at forringe de ansatte lønvilkår. Det er dyre løsninger, der kræver penge til den offentlige sektor. Hvis regeringen ikke er indstillet på at gå denne vej, så er FOA hellere en trepartsaftale foruden, siger Dennis Kristensen.
Blandt de temaer, som fagforbundene peger på, kan også nævnes bedre uddannelsesmuligheder og øget indsats for arbejdsmiljøet og mod nedslidning.
Om de kommer igennem med kravene vil vise sig. I går aftes havde finansminister Thor Pedersen kaldt LO-formand Hans Jensen, formand for FTF Bente Sorgenfrey og formand for Akademikernes Centralorganisation Sine Sunesen til nye forhandlinger.
Et ekstraordinært møde i FTF i går eftermiddags gav Bente Sorgenfrey mandat til at forhandle og til at forlade trepartsdrøftelserne om nødvendigt. Derimod kan hun ikke skrive under, før et nyt møde blandt medlemsorganisationerne her til morgen.

LO bliver
Der har ikke været den samme uro i LO`s medlemskreds på nær i FOA. Her bakker forbundene tilsyneladende op om LO`s linje om at følge forhandlingerne helt til dørs.
Det er dog ikke ensbetydende med tilfredshed med regeringens udspil.
- Der har ikke været meget i det, vi har set indtil videre. Og der har ikke været penge nok i det, siger 3F`s forbundsformand, Poul Erik Skov Christensen, til Fagbladet.
Han skal sammen med den øvrige hovedbestyrelse i LO diskutere resultatet af torsdagens forhandlingsmøde.
I LO går vurderingerne på, at det ikke lykkes at slå sømmene i for en aftale i dag, som det ellers er regeringens plan.
- Det bliver nok nødvendigt at tage weekenden i brug, lyder det fra LO`s informationssekretariat.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. jun. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland