19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Grundlov uden afstemning

Grundlov uden afstemning

Tirsdag, 19. juni, 2007, 00:00:00

Om få dage ligger der en køreplan for en ny EU-forfatning, lig den der blev stemt ned i 2005. Men der er ingen grund til ny folkeafstemning, mener Venstre og CO-industri

I de kommende dage vedtager EU`s stats- og regeringschefer en køreplan, som skal give EU en grundlov før udgangen af 2009, sam opstiller rammerne for indholdet af denne grundlov.
Og indholdet - det bliver sandsynligvis den EU-grundlov, som Frankrig og Holland forkastede for godt to år siden - minus ordet 'forfatning, og andre 'sproglige ændringer', som skal fjerne forfatnings-symbolikken.
En af indlederne på debatmødet var den svenske journalist Rolf Gustavsson, som gennemgik forløbet fra EU-grundloven blev nedstemt i Frankrig og Holland og frem til nu.
Han vurderer, at alle væsentlige elementer i den nye EU-forfatning vil blive lagt fast på EU-topmødet, og betegner det sandsynlige resultat som 'EU-forfatningen minus ti procent' i lettere omskrevet form.
Dermed kan Dansk Industri og CO-industri sandsynligvis se deres 'ti ønsker' til en kommende EU-forfatning gå i opfyldelse. Ønskerne er beskrevet i en netop udgivet pjece fra de to organisationer. og omfatter alle væsentlige dele af den nedstemte EU-forfatning.
En af pjecens forfattere er Dansk Metals EU-chef Jens Boe Andersen, som i går deltog på debatmødet som repræsentant for CO-industri.
- Vores ønsker kræver ikke afgivelse af beføjelser.- så vi kræver ikke nogen folkeafstemning, Jens Boe Andersen på debatmødet.
Blandt CO-industris ønsker er afskaffelsen af vetoretten på så godt som alle tilbageværende punkter og en fælles udenrigsminister for Unionen.
Heller ikke EU-ordfører Charlotte Antonsen mener, at der er brug for en folkeafstemning om den ny forfatning - for den vil være renset for det, alle undersøgelser ifølge hende har været den store anstødssten blandt danskerne: Symbolerne.
- Befolkningen er meget bekymret for symboler, og hvis det hører under de ti procent, som Rolf Gustavsson nævner, så har de fat de rigtige steder, Så hvis vi får renset ud i disse formuleringer og andre teknikaliteter, så er det min vurdering, at vi ikke får behov for en folkeafstemning, sagde Charlotte Antonsen.
Det var Rune Lund fra Enhedslisten absolut ikke enig i. Han pegede på, at den forkastede Unionsforfatning rummede suverænitetsafgivelse på ni punkter, som nødvendiggjorde en dansk folkeafstemning.
- Selvfølgelig skal der være folkeafstemning, hvis den nye traktat bare indeholder ét af de ni punkter. Og alt tyder på, at den kommende traktat er den gamle unionsforfatning i ny indpakning, sagde Rune Lund.
Han kritiserede i øvrigt arrangørerne - Dansk Industri og CO-industri i samarbejde med EU-Oplysningen - for ikke at have indbudt Folkebevægelsen mod EU og Junibevægelsen i det stort anlagte og tv-dækkede debatmøde.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. jun. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland