Færørsk medlem af Folketinget kræver øjeblikkeligt stop for det ¤¤utidige forsøg på at indrulle færinger i en krigsførende nations hær¤¤
Den danske hær må tage helt til Færøerne og Grønland for at hverve soldater.
I slutningen af maj og starten af juni lagde det danske søværns ekspeditionsskib, Hvidbjørnen, til kajs i fire færørske byer og hængte plakater op i de lokale folkeskoler. Hvervekampagnen er rettet mod unge helt ned til 16 år.
- Årsagen er selvfølgelig, at vi mangler folk i Søværnet og Forsvaret generelt, siger Steffen Schnedler Sørensen, informationsofficer i Søværnets Operative Kommando, til Arbejderen. Han kan ikke mindes, at hæren har hvervet soldater på Færøerne i nyere tid.
- Formålet er kun at oplyse om de muligheder, Forsvaret kan tilbyde. Så kan de unge selv tage stilling. Det er rigtigt, at vores skibe er engageret rundt om i verden. En del af pakken er, at man risikerer at blive sendt ud, hvor politikerne måtte ønske det.
I alt 529 nysgerrige besøgte Hvidbjørnen. Søværnet har netop foretaget en lignende hvervekampagne på Grønland.
Det færørske medlem af Folketinget, Høgni Hoydal, har rejst sagen i Folketinget og kræver stop for det 'utidige forsøg i Færøerne på at indrulle færinger i en krigsførende nations hær'.
Men forsvarsminister Søren Gade har ikke tænkt sig at stoppe hvervningen til den krigsførende danske hær. I et svar til Høgni Hoydal skriver ministeren, at hvervekampagnen blot skal informere de unge færinger om mulighederne i hæren, og at det i øvrigt er en fordel, at unge fra Færøerne er en del af hæren.
Der er ikke værnepligt på Færøerne. På Udenrigsministeriets hjemmeside slås det fast, at Grønlands og Færøernes udenrigs- og sikkerhedspolitiske interesser 'som et hovedprincip', er den danske regerings ansvar - men at der i praksis foregår et 'tæt samarbejde', mener Udenrigsministeriet.
Rettelse 27. juni 2007
Arbejderen bragte den 19. juni en artikel med overskriften 'Hæren hverver på Færøerne og Grønland'. Overskriften er imidlertid ikke helt dækkende, da det var søværnet, som var på hvervekampagne i Nordatlanten, og ikke hæren.
Arbejderen er af presseofficer og kaptajnløjtnant Klaus Randrup gjort opmærksom på, at forsvaret består af hæren, søværnet og flyvevåbnet.
Ligeledes skriver vi i artiklen, at det var ekspeditionsskib, som var på hvervetogt. Det er forkert. Den rigtige betegnelse er et inspektionsskib.
Vi beklager.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278