20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hveranden skadestue skal lukkes

Hveranden skadestue skal lukkes

Tirsdag, 19. juni, 2007, 00:00:00

Der blev i starten af måneden indgået en politisk principaftale mellem Finansministeriet og Danske Regioner om ¤¤fremtidens sygehusstruktur¤¤. Aftalen er en del af økonomiaftalen om regionernes økonomi

* Det overordende princip i aftalen er, at de eksisterende sygehusfunktioner skal samles på færre enheder. De to vigtigste erklærede mål er 'høj kvalitet' og 'rentabilitet'.
* Aftalen slår samtidig fast, at regionerne er forpligtet til at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Disse anbefalinger er offentliggjort i en rapport om 'akutberedskabet' og er i hovedtræk:
- Antallet af akutmodtagelser bør halveres i den enkelte region.
- Befolkningsunderlaget for hver enkelt akutmodtagelse bør være 200-250.000 indbyggere.
- Overalt skal der indføres visitation til behandling i akutmodtagelse. Det vil sige, at man ikke uden videre kan tage på skadestuen uden at 'få lov' af en læge.
- Til gengæld bør hver akutmodtagelse have beredskab og uddannet personale til at kunne behandle langt flere avancerede sygdomstilfælde umiddelbart.
- De sorte huller på landkortet, som mister deres sygehus skal i stedet dækkes af helikoptere og 'akutbiler'.
Da regionerne ikke har en selvstændig økonomi, er det regeringen, der beslutter, hvor mange milliarder der konkret skal tilflyde hvert enkelt nyt sygehusbyggeri.
Nedenfor ser du, hvordan de fem regioner har planlagt den nye sygehusstruktur.

Region Nordjylland
Regionsrådet har besluttet:
* Antallet af døgnbemandede akutberedskaber skæres ned fra seks til tre. Kun Aalborg, Thisted og Hjørring bevarer beredskabet.
* Sygehusene i Brovst og Terndrup lukkes helt. Sygehuset i Nykøbing Mors undgår en fuldstændig lukning her og nu, men på sigt skal sygehusets dagafsnit overføres til Thisted, og bygningen omdannes til kommunalt sundhedscenter.
* Sygehusene i Frederikshavn, Hobro og Farsø mister deres status som 'akutte sygehuse'. Blandt andet lukkes skadestuerne.
* Der er givet et politisk løfte om 'på et tidspunkt' at bygge et helt nyt hospital i Himmerland. Men de konkrete planer eksisterer ikke.

Region Midtjylland
Regionens embedsmænd har fremlagt en plan. Den skal endelig besluttes i Regionsrådet, 24. oktober.
Hovedpunkter i planen:
* Antallet af sygehuse med akutmodtagelse skæres ned fra syv til fem.
* Holstebro Sygehus og Silkeborg Sygehus mister deres status som akutsygehuse.
* Åbningstiden på den eksisterende akutklinik i Grenå beskæres fra døgnåben til at være åben mellem klokken 8 og 16.
* Skadeklinikken i Odder lukkes.
* Den eksisterende akutbil i Tarm spares væk.
* I Skejby ved Århus skal der bygges et nyt hospital til 5,3 milliarder kroner. Hospitalet vil få plads til 100.000 patienter om året og have omkring 10.000 ansatte.

Region Syddanmark
Et endeligt forslag til ny sygehusstruktur er endnu ikke lagt frem. Det sker 25. juni, hvorefter den endelige beslutning vil blive taget i januar næste år.
* Oprindelig var der udarbejdet en række 'mulige modeller'. Alle disse modeller pegede på, at sygehusene i Tønder, Brørup, Faaborg og Ringe skulle lukkes.
* To af modellerne foreslog, at Svendborg Sygehus skulle miste sin status som akutsygehus.
I starten af juni offentliggjorde Region Syddanmark et helt nyt embedsmandsudspil. Det lægger op til at give de små sygehuse nogle leveår endnu, før beslutningen om lukning træffes.

Region Sjælland
Regionsrådet har besluttet:
* Fire sygehuse får en almindelig akutmodtagelse for alle pludseligt opståede sygdomme. Det er sygehusene i Nykøbing Falster, Holbæk, Slagelse og Køge
* Sygehusene i Roskilde og Næstved skal omdannes til 'specialsygehuse', og vil få en akutmodtagelse i forhold til det speciale, som de dækker.
* Sygehusene i Nakskov, Fakse og Kalundborg bliver ikke lukket, men mister status som akutsygehuse, og skal foretage planlagte behandlinger.
* Ringsted Sygehus omdannes til en særlig klinik, der skal konkurrere med private klinikker i forhold til den særlige ventelistegaranti, der bliver på en måned fra 1.oktober.

Region Hovedstaden
En endelig sygehusplan er besluttet:
* Området inddeles i fire planlægningsenheder, der hver har et områdehospital og et eller to nærhospitaler.
* De fire områdehospitaler er Hvidovre-, Bisbebjerg- og Herlev Hospital, samt Hillerød Sygehus.
* På nærhospitalerne er der modtagelse af medicinske patienter fra nærområdet, planlagt kirurgi og en døgnåben skadestue.
* Der skal foretages nyinvesteringer på omkring 13 milliarder kroner i de kommende år. Af egentlige sygehuse nedlægges kun Hørsholm Sygehus.
* Bornholm bevarer et egentligt sygehus.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. jun. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland