I ældreplejen i København taler alle arbejdspladser om lønoprøret fra Holstebro. Mange overvejer at nedlægge arbejdet for at deltage i demonstrationen i dag.
Strejken blandt de ansatte i ældreplejen i Holstebro bredte sig i går til København, hvor social- og sundhedshjælpere og assistenter i flere bydele nedlagde arbejdet.
- Jeg har lige fået besked om, at hjemmeplejerne i Bispebjerg og Vesterbros voksenteam også strejker, siger Jan Nielsen til Arbejderen.
Han er talsmand for de omkring tyve ansatte i hjemmeplejens voksenteam på indre og ydre Nørrebro, som også nedlagde arbejdet i går.
Voksenteam er hjemmepleje til borgere under 67 år. Her kræver de ansatte flere hænder og en løn på samme niveau, som i de private vikarbureauer, der dækker en stigende del af området.
FOA bliver kimet ned
Den ulmende stemning blandt social- og sundhedsarbejderne kan mærkes på kontoret hos fagforeningen Fag Og Arbejde, FOA, i København.
- Vi bliver kimet ned fra hele plejesektoren i København. Folk vil vide hvad der sker i Holstebro. Der bliver raslet med sablerne lige fra hjemmeplejen til plejehjemmene, siger Marianne Jensen til Arbejderen. Hun er næstformand i FOA`s Social- og Sundhedsafdeling.
De mange ansatte på plejeområdet, der i en uge har strejket, demonstreret og holdt faglige møder over hele landet, kræver samstemmende højere løn og mere respekt for deres arbejde. I dag bliver kravene fremsat ved en demonstration på Christiansborg Slotsplads.
- Alle arbejdspladser taler om det, og mange overvejer at nedlægge arbejdet for at deltage i demonstrationen i dag, siger Mari-Ann Petersen, fællestillidsmand for hjemmeplejen i København, til Arbejderen.
Busser fra hele Jylland
I Holstebro, hvor strejken i går gik ind i sin ottende dag, er stemningen fortsat god.
Der bliver sendt busser fra hele Jylland til demonstrationen i København, fortæller Jens Ole Pedersen, talsmand for de knap tusinde strejkende i ældreplejen.
- Vi sender tre-fire busser, og jeg har meldinger om busser fra mange af de omkringliggende kommuner. Busser fra Ringkøbing samler deltagere op i hele området. Vejle og Horsens er nogle af de sidste jeg har hørt tager med, siger han til Arbejderen.
Siden strejken brød løs er opbakningen i lokalbefolkningen vokset støt. Det kan mærkes, når de strejkende går deres daglige demonstration igennem Holstebros gågade.
- Hele byen ved hvad det her handler om. Folk smiler og klapper af os og støttebeløbene i strejkekassen vokser dag for dag. De ældre holder stand, fordi de ved, det også er deres sag, siger Jens Ole Pedersen.
Det er både lokalbefolkningen og småvirksomhederne, der skæpper i strejkekassen. Og det er tiltrængt efter at de strejkende i sidste uge blev idømt timebøder på 35-40 kroner.
De strejkende i Holstebro kan støttes på konto 7648 (reg.nr) - 1011609.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278