19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nyt navn - samme indhold

Nyt navn - samme indhold

Tirsdag, 26. juni, 2007, 00:00:00

- Når man ser på detaljerne i det, som de er blevet enige om, står det klart, at det bare er den gamle EU-forfatning med et nyt navn, siger Neil O`brien fra Open Europe

Den EU-forfatning, som de franske og hollandske vælgere stemte nej til i 2005, dukker nu op igen i ny forklædning.
EU-topmødet har vedtaget at indkalde til en regeringskonference, som skal skrive en ny traktat, der endelige ikke må hedde forfatning.
Topmødet har udstukket et mandat, der sætter rammerne for indholdet af den nye traktat.
Navnet 'forfatning' bliver skrottet til fordel for 'reformtraktat'. Men på over 40 områder bliver det nøjagtig det samme indhold, selvom EU-toppen præsenterer det som noget nyt.
Danmark er ikke længere sikret en EU-kommissær. Antallet af kommissærer sættes ned fra 27 til 15 i 2014, og der indføres en rotationsordning, så alle lande kommer til fadet.
Vetoretten, det vil sige Danmarks muligheder for at nægte at indføre nye EU-love, bliver ophævet på omkring 50 nye områder. I stedet skal beslutningerne træffes flertals-afgørelser med det såkaldte dobbelte flertal. Det kommer imidlertid først til at gælde fra 1. november 2014, for at lokke Polen med på vognen.
Det betyder, at der både skal være et flertal på 55 procent blandt landene der stemmer for, og de skal udgøre mindst 65 procent af EU-landenes befolkninger.
- Når man ser på detaljerne i det, som de er blevet enige om, står det klart, at det bare er den gamle EU-forfatning med et nyt navn, siger Neil O`brien fra Open Europe, en britisk tænketænk.
- Mandatet for forhandlingerne erklærer simpelthen, at de tilføjelser, der blev enighed om i 2004, skal indføjes i traktaten.
- Det narrer ingen. Det er den samme forfatning med et andet navn, og regeringerne må holde deres løfte om at holde folkeafstemninger, slutter Neil O`Brien.


Køreplanen
* Inden udgangen af Juli vil EU`s udenrigsministre nedsætte en regeringskonference, som skal skrive den endelige traktat/forfatning inden udgangen af 2007.
* Den 18-19. oktober er der uformelt topmøde i Lissabon,som enten kan afslutte regering eller fortsætte forhandlingerne regeringskonferencen.
* På EU-topmødet den 13. og 14. december skal det endelige udkast vedtages af stats- og regeringslederne.
* Når teksten er klar skal Justitsministeriet vurdere om det er nødvendigt med en folkeafstemning.
* I 2008 skal traktaten/forfatningen vedtages i alle 27 EU-lande og være trådt i kraft inden valget til EU-parlamentet i juni 2009.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. jun. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland