19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kritik af trepartsaftale

Kritik af trepartsaftale

Onsdag, 27. juni, 2007, 00:00:00

Der er delte meninger om LO`s underskrift på trepartsaftalen, men til gengæld enighed om, at det bliver en kamp at få udmøntet aftalen i kommuner og regioner

Varm luft.
Sådan betegner Hans Okholm den trepartsaftalen, som blev underskrevet forrige søndag. Hans Okholm er fællestillidsrepræsentant for 550 skovarbejdere under Skov- og Naturstyrelsen.
- Nu er der blevet skåret i arbejdsmarkedsuddannelserne de sidste mange år, og fordi der bliver indgået en aftale, hvor vi får lidt af det tilbage igen, så forventer man, at vi klapper i hænderne, siger en uimponeret tillidsrepræsentant til Arbejderen.
Han ser trepartsaftalen som en taktisk manøvre fra Foghs side for at sikre genvalg ved et forestående folketingsvalg. Derfor fatter han ikke, at LO og dermed hans eget forbund 3F er hoppet med på den vogn og med en underskrift har bundet fagbevægelsen op på regeringens planer om markedsgørelse af den offentlige sektor.

Markedsgørelse hver dag
Hvad det betyder, mærker de ansatte i statskovene hver dag. Og med planerne om at 40 procent af deres arbejde skal udliciteres, tror Hans Okholm, at trepartsaftalen bliver svær at udmønte i praksis.
- Vi lever med et ansættelsesstop på tiende år. Alene i år er der 13, der går af på grund af alder. De bliver ikke erstattet af nye. Hvert år uddanner vi 50 nye elever, men ingen af dem bliver ansat ved os. Så snakken om kvalitet og udvikling af den offentlige sektor hænger ikke sammen med virkeligheden, mener Hans Okholm.
Det er de færreste 3F afdelinger, der har nået at diskutere trepartsaftalen på et bestyrelsesmøde, viser en rundringning fra Arbejderen. Med den begrundelse ønsker formænd eller ansvarlige for det offentlige område ikke at udtale sig.
Det vil Finn Sørensen, der sidder i Fagligt Ansvars koordineringsudvalg, derimod gerne.
- Aftalen giver da øgede muligheder for uddannelse af de medlemsgrupper, som 3F repræsenterer. Men der står stadig det vigtigste tilbage. Nu skal aftalen føres ud i livet. Med de stramme budgetter, som kommunerne har, hvor realistisk er det så, at kommunen vil hente en afløser ind, mens en ansat bliver efteruddannet, siger han til Arbejderen.

For lidt og for meget
Generelt synes Finn Sørensen, at aftalen er kendetegnet ved manglen på klare rettigheder. Den sikrer heller ikke flere hænder i den offentlige sektor.
- Det er ellers et udtrykt ønske fra de ansatte, som det fremgår af de aktuelle protester, der både går på kravet om højere løn men også på mere personale, siger han.
Finn Sørensen mener, at fagbevægelsen har tilsluttet sig regeringens principper for afvikling af den kollektive velfærd, fordi der i aftalen står, at kontraktstyring og mål- og rammestyring er nødvendige redskaber til at styre udviklingen af den offentlige sektor.
FOA er et af de forbund under LO, der har godkendt trepartsaftalen. Kristian Gaardsøe, formand for FOA Aalborg, siger til Arbejderen:
- Det kunne måske have været bedre, men også værre. Det er rigtigt, som kritikerne påpeger, at der er meget varm luft i aftalen, men det er trods alt varm og ikke kold luft.
Kristian Gaardsøe kan godt følge dem, der siger, at fagbevægelsen blåstempler regeringens politik ved at skrive under. Men han mener, at der er flere fordele for medlemmerne ved at skrive under end ved ikke at gøre det. Han fremhæver voksenløn, de ekstra praktikpladser både på social- og sundhedsuddannelserne og den pædagogiske grunduddannelse samt seniorordningen som positive elementer i trepartsaftalen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. jun. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland