Direktørernes lønninger er vokset dobbelt så meget som arbejdernes lønninger fra 1983 frem til 2005
Vi ved det godt - løngabet mellem direktører og arbejdere vokser. Ikke mindst de nyligt overståede overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked satte fokus på emnet, og nu bekræfter et notat fra Arbejderbevægelsen Erhvervsråd (AE) tendensen.
I 1983 tjente en topchef i gennemsnit 6,5 gange så meget som en industriarbejder. I 2005 var forskellen mere end fordoblet. Direktøren fik nu 14,7 gange så meget i løn som én af de ansatte i industrien. I kroner og ører dækker det over en gennemsnitlig lønstigning fra 844.000 kroner i 1983 til lige i underkanten af fem millioner kroner i 2005. I samme periode steg industriarbejderens årsløn fra 131.000 kroner til 341.000.
AE-notatet bygger på lønudviklingen i 60 af Danmarks største virksomheder.
'Det virker ikke rimeligt, at en meget lille del af befolkningens indkomst og formuer skal stige eksplosivt, samtidig med at der bliver stadig flere fattige, og samtidig med at indkomststigningen blandt de dårligst stillede nærmest er gået i stå', hedder det i notatet.
Notatet indgår i en hvidbog om ulighed i Danmark, som LO udsender op til sin kongres i oktober.
Siden midten af 90`erne er virksomhederne begyndt at aflønne cheferne med aktieoptioner. Den praksis har bidraget til de voksende lønforskelle. I 2005 kom mere end 850.000 kroner ud af årslønnen på fem millioner fra optioner. Men selv uden optioner er direktørlønnen vokset til 12,2 gange lønnen til en industriarbejder.
Det er ikke blot mellem 'høj og lav', at der er tale om lønforskelle. Løngabet mellem den private og den offentlige sektor, blev udvidet fra første kvartal i fjor til 1. kvartal i år, oplyser Danmarks Statistik.
I kommuner og regioner steg lønnen med 2,9 procent og de statsansattes løn steg med 2,4 procent. I samme periode steg lønningerne i den private sektor med 3,3 procent.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278