19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Uddannelser betaler for politi

Uddannelser betaler for politi

Lørdag, 30. juni, 2007, 00:00:00

Politikere fastholder millionbesparelser på de selvejende uddannelses-institutioners indkøb - pengene skal bruges til mere politi og fødevarekontrol

Der er penge at spare - helt ned til den enkelte stol, kuglepen og kolbe - på landets selvejende uddannelsesinstitutioner. Helt præcis 500 millioner kroner skal der spares over de næste tre år ved at købe billigere ind.
- Politikerne har fundet på at kradse pengene til det nye politiforlig og til mere fødevarekontrol ind via de selvejende uddannelsesinstitutioner. Til lejligheden har man opfundet et fup-argument - en rapport fra konsulentfirmaet Deloitte, forklarer formanden for Rektorkollegiet Jens Oddershede til Arbejderen.
Sammen med resten af landets selvejende institutioner (universiteter, gymnasier, højskoler, seminarier og mange andre uddannelser) advarer han mod at gennemføre besparelserne.
- Hvis politikerne vil beslutte, at uddannelserne skal betale for deres forlig, så sig det. Lad være med at bilde os og offentligheden ind, at der findes nogle besparelser, som i virkeligheden ikke eksisterer. Vi har aldrig fået en seriøs begrundelse for, at der kan spares så mange millioner. Konsulentfirmaet baserer sine besparelse på nogle helt andre typer varer, end dem vi køber i dag: Eksempelvis kontorstole med vippefunktion, som tager hensyn til dårlig ryg, fastslår Jens Oddershede.
På et åbent samråd i Uddannelsesudvalget i denne uge med finansministeren og undervisningsministeren blev nedskæringerne fastholdt. Finansministeren afviser fuldstændig de usikkerheder i rapporten, som Deloitte selv har påpeget.
- Øjnene lukkes fuldstændig for, at der er tale om en stikprøveundersøgelse, der bygger kun på ét enkelt års indkøb. Problemet er, at mange af de her skoler på grund af de sidste års nedskæringer allerede har været igennem store sparerunder på deres indkøb. Hvis politikerne stædigt fastholder, at der kan spares penge på indkøb, så risikerer vi at skolerne sparer på undervisningen, fortæller Enhedslistens Jørgen Arbo Bæhr, der deltog i mødet.
Når besparelserne skal føres ud i livet, vil ingen af de to ministre kigge på økonomien og indkøbene på hver enkelt skole. I stedet får skolerne - ud fra de generelle udregninger i Deloites rapport - blot stukket et beløb ud, som de skal spare.
På mødet præsterede de to ministre at snakke så meget uden om de konkrete spørgsmål, at udvalget nu vil stille en stribe skriftlige spørgsmål.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. jun. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland