3F Ungdom frygter, at den nye østaftale vil betyde færre lærepladser. Problemet er der allerede, siger lærlinge-talsmand. Antallet af lærlinge uden praktikplads stiger igen
- Det kan simpelthen ikke fortsætte på den her måde. Det strømmer ind med udenlandsk arbejdskraft, mens vi har lærlinge uden praktikplads, og ledige kolleger i byggebranchen.
Det siger Silas Klein Jensen, 3F Ungdom-talsmand for lærlingene i byggebranchen, om den nye Østaftale.
Den reviderede Østaftale åbner op for større tilgang af østeuropæisk arbejdskraft ved at fjerne kravet om arbejds- og opholdstilladelse for østarbejdere, der bliver ansat i en overenskomstdækket virksomhed.
Det vil blandt andet betyde yderligere lønpres i byggeriet, endnu dårligere mulighed for at få en praktikplads, og dårligere uddannelser til de elever, der allerede er i gang med en erhvervsuddannelse, mener Silas Klein Jensen..
- I København får mange murerlærlinge for eksempel ikke erfaring med flisearbejde i deres læretid. En af årsagerne er, at et stort firma, der udelukkende har tysk arbejdskraft ansat, sidder på alt arbejdet, forklarer lærlinge-talsmanden, der selv er under uddannelse som murer.
Silas Klein Jensen peger også på Undervisningsministerens seneste tal for praktikpladsområder. De viser, at 4892 unge stod uden praktikplads ved april måneds udgang - næsten 500 flere end måneden før.
- Her må politikerne træffe et valg: Vil vi hjælpe de 4892 unge, heriblandt mange med anden etnisk herkomst, i arbejde og uddannelse? Eller vil vi hjælpe de danske arbejdsgivere, med endnu flere billige polakker, spørger han.
3F Ungdom vil nu rette henvendelse om et møde med undervisningsminister Bertel Haarder og beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, fortæller 3F Ungdoms formand Mattias Tesfaye
- Bertel Haarder har lovet praktikpladser til alle, og at vi skal have 95 procent i gennem en ungdomsuddannelse - det står der også i regeringsgrundlaget, og det er jo fint nok. Men vi vil have Claus Hjort Frederiksen til at forstå, at han modarbejder de målsætninger, siger Mattias Tesfaye til Arbejderen.
- Uanset om de håndværkere fra Østeuropa, der nu kan komme ind uden arbejds- og opholdstilladelse, får løn som danske håndværkere - hvad de ikke gør - er der alligevel et problem. Den lette tilgang til udenlandsk arbejdskraft betyder, at virksomhederne ikke ser det samme behov for at uddanne nye danske håndværkere, forklarer Mattias Tesfaye.
- Hvis der ikke gøres noget nu, vil vi stå med et voksende problem mange år ud i fremtiden.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278